Saxen in Open Hof

Nog niet eerder in de serie Open Hof Concerten werd de hoofdrol vervuld door de saxofoon. Dat doet deze wel op het concert van zondagavond 28 september, als Corina Ewijk uit Heemskerk (NH) diverse saxen komt bespelen.

corinaHet concert begint om 19.00 uur en duurt ruim een uur. Willem Blonk begeleidt haar waar nodig op vleugel en orgel.

Corina Ewijk studeerde saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Leo van Oostrom. Zij vervolgde haar studie bij Arno Bornkamp aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 1997 behaalde zij haar diploma voor Uitvoerend Musicus. Zij heeft met vele orkesten, ensembles en theatergroepen gespeeld o.a. Het Gelders Orkest, Radio Filharmonisch, Symfonisch en Kamer Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Ballet Orkest/Holland Symfonia, Schönberg Ensemble, ASKO Ensemble, Ebony Band, Nederlands Blazers Ensemble en de Koninklijke Militaire Kapel.

Met de sopraansax als instrument dat qua klank het dichtst bij de hobo komt, spelen Corina en Willem eerst een aantal stukken uit de barok. Muziek van Leonardo Vinci en de dit jaar 300 jaar geleden geboren Gottfried August Homilius. Zijn koraalbewerkingen voor orgel en een melodie-instrument naar keuze zijn een lust voor het oor en soms zeker ook een feest der herkenning.

Na deze ‘oude muziek’ speelt Corina solo ‘Metamorfosen’ van Benjamin Britten en Willem Blonk sluit daarbij aan met zijn ‘Night Piece’, voor piano solo. Verder worden op altsax delen uit ‘Histoires’ van Jacques Ibert en de ‘Pavane’ van Maurice Ravel gespeeld.

Na een heerlijk Frans-romantisch ‘Grand Choeur’ van Theodore Dubois, ‘vol op het orgel’, is het slotstuk is een grote Fantasia van Jules Demerssemann. Een werk uit de begintijd van de saxofoon waarin deze zeer virtuoos wordt bespeeld !

Al met al een boeiend en verrassend concert in de serie ‘In kleine bezetting’.

Ook dit concert is vrij toegankelijk, met een collecte bij de uitgang. De plaats: Open Hof, Hesseplaats 441, Ommoord.