Huub Oosterhuis in Open Hof

huubDe naam Huub Oosterhuis is u voor geen onbekende. Veel van de meest geliefde liederen zijn door hem geschreven en zeer bekend geworden. Om er enkele te noemen: Licht dat ons aanstoot, De steppe zal bloeien, Groter dan ons hart. Behalve liedteksten, gedichten en gebeden heeft hij ook de tekst geschreven van grotere muziekwerken. Enkele daarvan, die ook in Open Hof zijn uitgevoerd: Klein Kerstoratorium, Missa Solemnis, Lied van de Aarde en Eerste en Laatste.

Zondagavond 27 oktober zingt het Koor “Hemelsbreed” een van zijn jongste grotere werken: het 16-delige ”Requiem” Rust en Vrede. De muziek is gecomponeerd door Tom Löwenthal en geschreven voor soli, koor, viool, piano, orgel en samenzang. Solisten zijn Melanie Greve en  Elin Meijnen. De vioolpartij wordt gespeeld door Charlotte Potgieter, aanvoerder van de tweede vioolsectie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.  Pianist Frank den Herder en organist Anton Doornhein completeren het instrumentaal ensemble, waarin heel vaak orgel en piano tegelijk tot klinken komen. Ook de “zaal” kan meedoen in de samenzang – de melodieën zijn daarop toegesneden en eenvoudig. Willem Blonk dirigeert.

Bijzonder is dat Huub Oosterhuis zelf er ook zal zijn. Hoewel hij die ochtend in De Nieuwe Liefde in Amsterdam preekt en op 1 november 80 jaar hoopt te worden, wil hij graag in een korte toespraak in Open Hof vragen beantwoorden die hem naar aanleiding van de tekst gesteld zijn. Immers, de tekst is geschreven voor eigentijdse gelovigen én minder gelovigen, maar staat wel helemaal in de traditie van het Requiem, zoals dat in het Latijn wordt gezongen. Een vraag als “Wat bedoel je, als je anno 2013 “ In paradisum…” zingt?”, ofwel in Oosterhuis’ taal: “Naar het paradijs mogen engelen jou begeleiden”?

De Stichting Open Hof Muziek en het bestuur van Koor “Hemelsbreed” stellen mensen, die overledenen willen gedenken, in staat dit ook echt te doen. Niet om de Allerzielenvieringen later die week te beconcurreren, maar vooral om ook mensen buiten het direct kerkelijke kader een gedachtenismoment te bieden. Allerwegen worden in onze maatschappij daarvoor nieuwe vormen bedacht en het zal op de avond zelf duidelijk zijn in welke vorm dat kan gebeuren.

De Stichting Open Hof Muziek nodig u hiervoor van harte uit.

Het concert begint om 19.00 uur en is ongeveer 20.15 afgelopen.

De zaal is open om 18.30 uur. Toegang gratis; er is een collecte na afloop.

 

site 2