Zondag 3 maart vierden we om half 10 Wereldgebedsdag met een prachtige orde van dienst uit Slovenië geheel verzorgd door vrouwen uit Slovenië met als thema: Welkom, God nodigt je uit.

Omdat het op veel plaatsen in de wereld nog alleen door vrouwen gevierd wordt, hebben we ons deze zondag solidair verklaard en waren de voorgangers allemaal vrouwen, behalve de organist.

Uiteraard mochten de mannen meevieren. Eén van de collectes was bestemd voor projecten voor vrouwen en kinderen in Slovenië.

Eigenlijk wordt Wereldgebedsdag altijd gevierd op de 1e vrijdag in maart, maar omdat daar heel weinig mensen speciaal voor komen is het verplaatst naar de zondag.

Leve de oecumene
Hoewel Wereldgebedsdag voor vrouwen de oudste oecumenische beweging ter wereld is, is het om allerlei redenen nog niet gelukt om dat in Ommoord op zondag oecumenisch te vieren.
Het Nederlands Comité Wereldgebedsdag bestaat uit ruim tien vrouwen uit zeer diverse kerken uit heel Nederland.
In meer dan 500 gemeenten in Nederland wordt Wereldgebedsdag jaarlijks gevierd. In november komen één tot twee keer mensen uit heel Nederland bij elkaar om alvast een voorproefje te krijgen voor de dienst in maart. Open Hof mocht daartoe ook een paar keer mensen ontvangen.
De orden van dienst komen elk jaar uit een ander land en wordt samengesteld door vrouwen uit zeer verschillende christelijke kerken. . Volgend jaar is dat Zimbabwe. In de hele wereld doen zo’n 180 landen mee. Ook landen waarvan je het niet zo snel zou verwachten, zoals Egypte, Indonesië, Rusland en Cuba om er maar een paar te noemen.

Europese conferentie in Nederland
Het Nederlands Comité organiseert dit jubileumjaar een Europese conferentie van een week in Lunteren. Nu al hebben zo’n zeventig  vrouwen zich opgegeven en er komen er nog steeds bij. De conferentie is van 12 tot met 18 juni in De Werelt. Op donderdag 13 juni is iedereen, mannen en vrouwen,  welkom. Wel wordt gevraagd om in het zwart te komen om je solidair te tonen met onderdrukte en mishandelde vrouwen.

Er is nog plaats
Na de conferentie zit de termijn van een aantal vrouwen van het comité erop. Zo ook de termijn van mij,  landelijk secretaris, Anneke van Wijngaarden. Er is waarschijnlijk iemand gevonden om me op te volgen, maar er is nog plaats voor nieuwe bestuursleden. Er wordt zo’n vijf keer per jaar vergaderd overdag in het midden van het land. Bent u nog geen zeventig en heeft u overdag best wel wat tijd, u bent welkom om te zien of het iets voor u is. Ik kan u verzekeren: het is heel boeiend.

Voor inlichtingen: Anneke van Wijngaarden 010 4202933