Beste gemeenteleden en parochianen,

Op uitnodiging van de Bouwcommissie is de Commissie Bijzondere Zaken, beter bekend als Cobijza op 5 juli getuige geweest van de geboorte van onze luidklok.

Het is bijna twee jaar geleden dat ik op de fiets stapte om even langs te gaan bij Jan en Henny Groenendijk. De bouwcommissie, waarvan hij voorzitter was, had bekendgemaakt dat de bouw van de nieuwe Open Hof écht ging plaatsvinden en ik vond dat dat heuglijke feit een felicitatie verdiende. De zon scheen en we zaten al gauw in de tuin om daarop het glas te heffen.

Toen ik een vraag stelde over een eventueel te plaatsen luidklok, merkte ik aan Jans glimlach dat hij dat een prima idee vond en enkele dagen daarna was Jan aan de telefoon met de vraag of ik misschien wilde komen praten over een te realiseren klokkenstoel met luidklok.

En voordat ik goed in de gaten had wat er allemaal stond te gebeuren, zette ik als voorzitter van de commissie Cobijza op 3 juni 2009 mijn handtekening onder het contract met de opdracht:

  1. Het zoeken en voordragen voor benoeming door de Bouwcommissie van een aantal leden uit de gezamenlijke kerken van Open Hof ter versterking van de Commissie Bijzondere Zaken.
  2.  Als werkgroep sponsors te zoeken en te werven die bereid zijn een eenmalige financiële bijdrage te leveren ten behoeve van een klokkenstoel met luidklok en eventueel een carillon in de klokkenstoel, en/of een eenmalige financiële bijdrage te leveren voor een kunstwerk in de vorm van glas-in-loodramen in de kerkzaal.
  3. De Bouwcommissie regelmatig op de hoogte stellen van de vorderingen daarvan in de reguliere vergaderingen van de Bouwcommissie ………enz.

Op de fiets terug naar huis dacht ik meteen al om Geertien Pols in die commissie te vragen. Ook Arjan Huiskamp en Margreet Vlastuin zou ik benaderen. Van Gerard den Oudendammer kreeg ik een lijstje met o.a. de namen van Kees van Duijvenbode en Hans Jansen en was de commissie compleet. Een plan van aanpak kon worden gemaakt. Helaas moesten Arjan en Margreet wegens drukke werkzaamheden stoppen, maar Arjan zou op de site van Open Hof voor publiciteit blijven zorgen.

We hebben een mooie gele folder uitgedeeld met een wervende tekst waaraan u duidelijk  gehoor hebt gegeven.

We hebben aan de tafel in de oude Open Hof veel mooie kaarsen, kaarten, potjes jam en flessen wijn verkocht. Er vond een benefietconcert plaats met een loterij waarbij men mooie prijzen kon winnen. We organiseerden workshops waarin men kon schilderen, vilten, sieraden maken en een broche weven.

Dit alles bracht niet alleen geld op, het was vooral ook leuk en leerzaam.

Fondsen zijn aangeschreven, waarop we veel positieve reacties ontvingen. Ook de Deelgemeente reageerde zeer positief en belooft financiële steun.

Het wordt een project voor velen. Giften stromen binnen.

Stichting Open Hof Muziek verkoopt de dubbel-cd “Liefde die blijft” voor ons doel.

We maken eindeloos veel kaarten en boekenleggers, beschilderen mokken en bordjes.

Kees werkt aan een dvd over de bouw, Piet Meijler komt bij Cobijza om te helpen bij het redigeren van het boekje 40 jaar Open Hof. Dankzij Gert Jan van Witteloostuijn wordt het boekje gratis gemaakt en zijn de 15 euro helemaal voor de klokkentoren.

De ramen zijn gerealiseerd en ze zijn fantastisch. Elke keer dat je ernaar kijkt, zie je weer iets nieuws. Ze geven de kerk een prachtige uitstraling

Deze kerk is “de parel van de wijk”, zei een oudere heer tegen mij en ik kon hem wel zoenen.

De nieuwe kerk werd geopend en de oude gesloopt.

En dan komt het moment dat we de Bouwcommissie kunnen meedelen dat het geld voor de klokkenstoel met luidklok binnen is. Er is een blij gevoel dat onze opdracht geslaagd is, maar wij gaan nog door met onze verkoop, want extra kosten zijn er altijd.

Zo kwam dus het moment dat de Bouwcommissie Cobijza uitnodigde om aanwezig te zijn bij het gieten van de luidklok in Asten.

Daar werden we heel hartelijk ontvangen door de heer Thijssen van de klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten.

Kees had zijn camera bij zich voor de dvd (waarop u nog steeds kunt intekenen) en Geertien maakte mooie foto’s. Hierdoor kunt u allemaal zien hoe “onze” klok werd gegoten.

Het is traditie dat er tijdens het gieten een muntje in de gloeiende massa wordt gegooid. Als voorzitter van de Commissie Bijzondere Zaken heb ik namens iedereen die aan het totstandkomen van de klokkentoren heeft mee geholpen met een royale zwaai een muntje uit de Cobijzakas in de kokende ketel gegooid.

Symbolisch is de klok nu dus van ons allemaal.

We hopen dat u dan ook allemaal aanwezig zult zijn bij de eerste klanken van de luidklok tijdens de feestelijke ingebruikneming op 17 september.

Dank u wel,

Namens de Commissie Bijzondere Zaken,

Anja Vreeswijk, voorzitter.

 Zo zal de klok gaan klinken. Klik op het  pijltje hierboven en u hoort hoe de klok gaat klinken.

Dit is een afbeelding van het wassen model, waarop staat.

VENITE ADOREMUS DOMINUM

17 SEPTEMBER 2011  OPEN HOF  ROTTERDAM – OMMOORD

 

De foto’s van het gieten zijn door Geertien Pols en Jan Groenendijk gemaakt.