Maandag 10 oktober is het zo ver. Rond half tien verschijnt de  truck met oplegger, die de klokkenstoel van Asten naar Ommoord brengt.
Even hiervoor is de klok – met klepel- , in de laadbak van een vrachtwagen van de klokkengieterij  Eijsbouts al aangekomen. Tweehonderdtachtig  kilo brons (80 %) en tin (20%) samen goed voor een klok met CII klank. Het tin zorgt voor de klank en het brons voor de stevigheid.  Bij het gieten van de klok, is er symbolisch een muntje namens alle bijdragers, aan de klokspijs, toegevoegd. Voor de ingegoten teksten en figuren verwijs ik u naar de fotoserie in dit artikel. 

Het eerste werk is het plaatsen van de stoel op de sokkel, als deze, na het nodige paswerk en vingerwijzingen, staat kan de klok naar zijn plaats gehesen worden.. Door middel van subtiele aanwijzingen zorgt een vakman dat het gevaarte juist wordt bevestigd. Nadat de strop verwijdert is hangt de luidklok vrij.
Om te controleren of alles goed gedaan is, is er in de loop van de middag al een paar maal klokgelui te horen. 

Helaas is , nu nog niet bekend (11 oktober) wanneer de klok gebruik gaat worden.
De feestelijke ingebruikname zal deel uit maken van de officiële overdracht van het plein door Leyten en partners aan de deelgemeentelijke autoriteiten.

Arjan Huiskamp,
die onderstaande foto’s maakte en van commentaar heeft voorzien