IMG_0497
Ruim voor negen uur  staat er al een lange rij mensen voor de deur van Open Hof. Zo langzamerhand zijn publiek en marktkooplui gewend en verwend met de bazaar op woensdagen in de oneven weken. Binnen in het gebouw, waar de vrijwilligers nog snel hun plaats innemen en wat laatste dingen op hun plaats zetten, heerst er  een enerverende drukte.

Als om klokslag negen uur de deuren openen stormen de bezoekers gehaast naar binnen. De meesten weten intussen wel  waar ze de koopjes kunnen vinden want alle stands hebben een vaste plek net als het verkopend  ” personeel”. Vaak herkennen de vrijwilligers  de kopers van een vorige gelegenheid. Ze weten intussen welke mensen  hardnekkige pingelaars zijn en anderen die elk product uitvoerig bekijken om uiteindelijk al of niet iets te kopen. Omgekeerd denken de kopers ook te weten met wie ze het beste zaken kunnen doen. In beide gevallen is dat een voordeel. Soms leiden die contacten zelfs tot wat minder oppervlakkige momenten en loopt het verkooppraatje uit naar een persoonlijker vlak.

De boeken vinden gretig aftrek. Sommige kopers snuffelen door de hele voorraad en anderen zoeken meer gericht naar een genre of een schrijver, waar hun interesse naar uitgaat. De afdeling curiosa trekt soms ook handelaren, maar onze eigen specialisten in kunst en kitsch kennen hun pappenheimers. Ook de kledingverkoop loopt gesmeerd en dankzij de adviezen van onze verkoopsters vult zowel oud als jong de  garderobe bij ons aan.

Onze mannen van de “technische afdeling”  hebben vooraf de apparatuur getest en durven hun waar met een zekere garantie te verkopen net als de dames die een gevarieerde sortering textiel weten aan te prijzen. In hun buurt staan er ook tafels met allerlei bric en brac die voornamelijk vrouwelijke klanten trekt en waar soms heel aparte voorwerpen te vinden zijn. Ook de verkoop van Cd’s en Dvd’s trekt aardig wat kopers met veel oude en nieuwe muziek en films.

Kortom de bazaar loopt gesmeerd mede dankzij de kleine prijsjes en de service van de dames en heren achter de bar. Veel bezoekers blazen daar even uit onder het genot van een warme of een koude versnapering. Maar ook de motivatie en de inspanningen van onze bazaarmedewerkers is een belangrijke drijfveer bij het welslagen van de bazaar. Want met alleen de actiedag op woensdag kan het karwei niet geklaard worden. Ook de voorafgaande dagen vergen voor een handvol medewerkers nog de nodige inzet, evenals de uren en dagen erna.

De meeste zweetdruppeltjes drogen echter snel tijdens de “nazit”  waarbij we de ervaringen uitwisselen  en er met spanning wordt uitgezien naar de opbrengst van de dag. Steevast breekt er dan een luid applaus uit als het resultaat wordt omgeroepen. We hebben het niet voor niks gedaan en we genieten dankbaar van het aangeboden drankje. Waar we het voor doen is langzamerhand wel duidelijk zoals de diverse uitbreidingen in en aan het kerkgebouw als airco, zonwering, nieuwe offerlichtjes-tafels, nieuwe stoelen en de  reserve groot onderhoud. Maar de tweede opbrengst wordt minstens zo sterk gevoeld in de saamhorigheid van de medewerkers. Moe maar voldaan verlaten ze even later Open Hof om 14 dagen later weer hetzelfde hopen te beleven.