Update 29 augustus 2023

Update huisvesting statushouders: nieuwe bewoner Bieslandstraat

Bewoonster Esraa heeft in de zomer een definitieve woning toegewezen gekregen van de gemeente Rotterdam. Zij heeft daar begin augustus haar intrek genomen. Het is een mooie, ruime woning. Dat komt goed van pas, omdat Esraa in verwachting  is van een kleine. Wij wensen haar en haar vriend een mooie toekomst toe in haar nieuwe woning,

Na het vertrek van Esraa hebben we ook al weer een nieuwe bewoner gevonden voor de Bieslandstraat. Het gaat opnieuw om een statushouder, die we – in afwachting van een definitieve woning – in ieder geval voor een half jaar zullen huisvesten. Haar naam is Mariam en zij stelt zichzelf graag voor:

Vertaald uit het Engels:

Ik ben Mariam uit Afghanistan. Allereerst zou ik de Gemeente Rotterdam en de kerk willen bedanken voor het ter beschikking stellen van deze woning voor mij. Het is niet alleen een huis voor mij, maar ook een plaats waar ik tot rust kan komen na een lange moeilijke periode. Nu kan ik slapen en eten in een vredige omgeving. Gelukkig is het huis  mooi en gemeubileerd. Ik ben de kerk ook dankbaar voor de financiële ondersteuning. Ik waardeer de houding van kerkleden en de samenleving ten opzichte van migranten.  Ik ben heel blij dat ik mij nu kan focussen op een toekomst in Nederland en hier een nieuw leven kan opbouwen. Ik hoop dat ik iets voor mijzelf kan doen, maar ook voor de Nederlandse samenleving. Ik probeer een actieve en nuttige bijdrage te leveren aan de toekomst van dit land.

Dank u wel.

Groeten,

Mariam Maihandost

Waar zijn we nog naar op zoek om het verblijf van Mariam tot een onvergetelijke ervaring te maken?

De diaconie is nog op zoek naar de volgende spullen:

 • bestek: 6 vorken, messen en lepels
 • goed werkende tv (flatscreen)

Verder zijn we op zoek naar iemand die Nederlandse taalles wil geven.  Liefst iemand met ervaring op dit gebied. Mariam is heel gemotiveerd en een snelle leerling.

Als u kunt helpen, neem dan contact op met Jaco Groenewoud, diaconie Rotterdam Noordrand (telefoon: 06 – 44982597, email: jaco_groenewoud@hotmail.com), of met uw wijkdiaconie.

Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros

 

 

Feestelijke maaltijd huisvesting statushouders op 16 juni

Met veel hulp is het gelukt om 2 woningen geschikt te maken voor bewoning door statushouders. In de woningen zijn inmiddels een jonge vrouw en een jong gezin ingetrokken. We zijn blij en dankbaar dat we dit met elkaar hebben weten te realiseren.

Om dit te vieren is er op 16 juni een feestelijke maaltijd in de Hillegondakerk. Iedereen die het project een warm hard toedraagt is uitgenodigd om te komen. Dit geldt in het bijzonder de mensen die geklust hebben, spullen hebben aangeboden, spullen gehaald en gebracht hebben, het project met gebed gesteund hebben, of op wat voor manier dan ook geholpen hebben.

De avond begint om 18 uur en eindigt om 20.30 uur.  De bewoners van beide huizen hopen ook langs te komen. In verband met inkopen is het belangrijk dat u zich opgeeft. Dit kan via mail of telefonisch bij Jaco Groenewoud, diaken van de PKN Rotterdam Noordrand:

jaco_groenewoud@hotmail.com – 06-44982597

 

Kennismaking met gezin Spechtstraat: iets voor jou?

Sinds een paar weken is het vluchtelingengezin gesetteld aan de Spechtstraat. Het gezin bestaat uit 2 jonge ouders (30’ ers) en 2 kleine kinderen (2 en 0 jaar oud). Het is een lief en levendig gezin. Ze zijn erg enthousiast en willen graag Rotterdam en omgeving beter leren kennen. Ook lijkt het hen leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Misschien vind jij het ook wel leuk om een dag(deel) met dit gezin op stap te gaan, naar de dierentuin, een museum, of iets anders. Als dit je wel wat lijkt, kun je contact opnemen met Jaco Groenewoud, diaken van de PKN Rotterdam Noordrand:

jaco_groenewoud@hotmail.com – 06-44982597

Laten we er met elkaar een gezellige zomer van maken voor dit gezin!

Wijkdiaconie Open Hof Ommoord, Hans Ros

 

Update statushouders

: nieuwe bewoners voor de Spechtstraat – update 31 maart

Nieuwe bewoners 2e woning statushouders

Na weken klussen is ook de tweede woning klaar om bewoond te worden door statushouders. De Gemeente Rotterdam heeft in de tussentijd geschikte bewoners gevonden. Het gaat om een Turks gezin bestaande uit een vader, moeder en 2 dochters. De dochters zijn 2 jaar en 6 weken oud. We zijn heel blij dat we dit gezin blij kunnen maken met een nieuw (tijdelijk) thuis! Op 13 april hopen zij de woning te betrekken.

Klussers bedankt!

Wat is er een hoop werk verzet de afgelopen periode. Met vereende krachten is het gelukt om de 2e woning tip top te maken voor bewoning. Alle klussers uit de wijken van de PKN Rotterdam Noordrand, de statushouders/vluchtelingen via stichting Present, het vaste doordeweekse Noordrand klusteam, bedankt voor jullie tomeloze inzet!

 Spullen gezocht

Voor de tweede woning hebben we al spullen verzameld, maar we hebben ook nog veel nodig. Help mee om van de tweede woning een droomhuis te maken! We zijn nog op zoek naar de volgende spullen:

o hanglampen en staande lampen
o leuke (vitrine)kast voor in woonkamer
o bedden: 1 tweepersoonsbed, 1 kinderbed. In ledikant is al voorzien
o beddengoed en matrassen
o commode
o hanglampen en staande lampen
o keukenmachine
o combi magnetron
o keukengerei (behalve bestek)
o servies (complete set voor minimaal 4 personen)
o Mokken en glazen
o pannenset (kook- en braad/koekenpannen)

Als u spullen heeft kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud, diaken PKN Rotterdam Noordrand (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com). Graag een foto meesturen via app of mail.

Update opvang statushouders – update 27 maart

Afgelopen weken is er druk geverfd en geklust op Zuid, waardoor we dit weekend op de bovenetage de vloer kunnen leggen.  Het einde van de kluswerkzaamheden begint hiermee in zicht te komen.
Wij willen iedereen die hieraan meegeholpen heeft enorm bedanken voor het resultaat. De woning ziet er steeds beter uit!
Dit betekent ook dat wij vanaf volgende week de woning kunnen schoonmaken en inrichten. Bij het schoonmaken zoeken wij nog hulp! Vindt u het leuk om mee te helpen en het resultaat van het schilderwerk te bewonderen, dan bent u van harte welkom. Vooralsnog willen we schoonmaken in de dagen tussen zaterdag 1 april en zaterdag 8 april. Dit kan overdag, maar ook ’s avond.
Opgeven kan bij Linda de Vries (06-52759901 of lindadevries87@gmail.com)

Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros

 

Update opvang statushouders – update 21 februari 

Inmiddels hebben we gordijnen en een fiets gekregen voor Esraa Mourat aan de Bieslandstraat waar ze heel blij mee is.
Op dit moment zijn spullen even niet meer nodig.

Zodra we zover zijn aan de Spechtstraat laten we zeker weer van ons horen.
Aan de Spechtstraat is de aannemer klaar met het grotere werk en kunnen we echt starten met het schuren en schilderen!

Naast aanmeldingen voor de zaterdagen hebben we ook reacties ontvangen van gemeenteleden die gedurende de week willen klussen.
Kunt u niet op een van de zaterdagen, maar wilt u de komende weken wel meehelpen, u bent van harte welkom!

Met degene die aangegeven hebben mee te willen helpen zal gekeken worden naar een passende dag(en) en tijdstip!

Voor zaterdag 25 februari hebben wij voldoende aanmeldingen! Wij zoeken nog wel hulp voor zaterdag 4 maart!
Mocht u die zaterdag een paar uurtjes over hebben dan bent u van harte welkom om helpen met schilderen (waarschijnlijk grondverf aanbrengen)!

Opgeven  kan bij chef kluswerkzaamheden:
Linda de Vries (06-52759901 – lindadevries87@gmail.com).

Wijkdiaconie Open Hof Ommoord, Hans Ros

 

Update opvang statushouders – update 27 januari : start kluswerkzaamheden 2e huis

Klusretraite

Wist u dat klussen heel rustgevend is? Lekker even uw hoofd leegmaken terwijl u de kwast of schuurmachine hanteert.

Nadat de eerste woning een indrukwekkende metamorfose heeft ondergaan, zijn we op zoek naar klussers voor de 2e woning aan de Spechtstraat (net na de Maastunnel op Zuid). De doelstelling is om de woning begin maart klaar te hebben, zodat daar een vluchtelingengezin kan gaan wonen. We beginnen zaterdag 11 februari. Het wordt een uitdaging, maar met uw hulp gaat het vast lukken. We werken weer volgens de 3 s’en: schuren, schilderen en schoonmaken. We beginnen uiteraard met schuren en schilderen. Geef u op in grote getale. Misschien is het een leuk idee voor een gemeenteweekend, of om samen met uw Bijbelkring, boekenkring etc. een keer samen de handen uit de mouwen te steken.

Opgeven kan bij chef kluswerkzaamheden: Linda de Vries (06-52759901 lindadevries87@gmail.com). 

Herhaaloproep: laatste spullen nodig om het leven van Esraa te veraangenamen

Hierbij nog een herhaaloproep voor de (laatste) spullen voor de woning van Esraa:

 • set gordijnen (2): samen minimaal 3,46m breed en 1,96m lang. Mag ook groter dus, er is al iemand die ze wil vermaken.
 • computer (desktop/ laptop): maximaal 10 jaar oud.
 • fiets: damesmodel, laag model.

Ook een welkomstkaartje kan nog steeds. Het adres is: Bieslandstraat 79b, 3037LB, Rotterdam  (Esraa Mourad).

Als u vragen heeft waarom we als PKN Noordrand een woning ter beschikking stellen aan een vluchteling kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com).

 

Update opvang statushouders – update 23 januari

Nieuwe bewoonster in de woning in het Liskwartier!

 Na weken klussen, spullen verzamelen, afspraken maken met de gemeente is het zo ver! De nieuwe bewoonster is deze week ingetrokken in de woning, die we – met uw hulp – voor haar klaargemaakt hebben. Ze zal daar in ieder geval voor 6 maanden wonen. We hopen dat ze zich er snel thuis zal voelen. Hieronder stelt ze zichzelf even voor. 

Even voorstellen

“My name is Ersaa Mourad and I am from Palestina. I am 28 years old. Last ten years I lived in Libanon. I lived in Syrië before, but when the war was coming we moved to Libanon. 13 months ago I came to the Netherlands.

First I stayed three days in Ter Apel and after that I stayed 1 months Budel. The last year I lived at a ship in Rotterdam. The first 10 months I was on the MPS Rotterdam at the ‘Spoorweghaven’ near the Erasmusbridge and the last two months I stayed at a ship at the Schiehaven.

In the next few months I would really like to learn the Dutch language and after that I would like to study and work in the neighbourhood. I prefer to get work in the ICT.”

Voor hen die de Engelse taal niet machtig zijn volgt hieronder de vertaling.

“Mijn naam is Ersaa Mourad en ik kom uit Palestina. Ik ben 28 jaar oud. De afgelopen tien jaar heb ik in Libanon gewoond. Ik heb eerder in Syrië gewoond, maar toen de oorlog op komst was, verhuisden we naar Libanon. 13 maanden geleden kwam ik naar Nederland.

Eerst verbleef ik drie dagen in Ter Apel en daarna verbleef ik 1 maand in Budel. Het laatste jaar woonde ik op een schip in Rotterdam.
De eerste 10 maanden zat ik op de MPS Rotterdam aan de Spoorweghaven bij de Erasmusbrug en de laatste twee maanden op een schip in de Schiehaven.

De komende maanden zou ik heel graag de Nederlandse taal willen leren en daarna graag in de buurt willen studeren en werken. Het liefst ga ik aan de slag in de ICT.”

 

 Wat hebben we nog nodig?

Dankzij uw hulp hebben we veel spullen kunnen verzamelen voor de woning.

We zijn nog op zoek naar de volgende (laatste) spullen:
–  set gordijnen (2): samen minimaal 3,46m breed en 1,96m lang.
–  computer (desktop/ laptop): maximaal 10 jaar oud.
–  fiets: damesmodel, laag model.

Misschien is het leuk om Esraa te verrassen met zoveel mogelijk welkomstkaartjes. Het adres is: Bieslandstraat 79b, 3037LB, Rotterdam.

Nieuws over de 2e woning die we ter beschikking stellen aan statushouders volgt snel.

Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros

 

Update opvang statushouders – 8 januari

update over de opvang van statushouders in een woning van de kerk in het Liskwartier.

Het was een roerige week met hoogte- en dieptepunten. Het klussen ging als een speer, daar lag het niet aan. Helaas kregen we vanuit de gemeente op het allerlaatste moment het bericht dat de beoogde plaatsing van de zwangere Syrische vrouw niet doorgaat. Het COA is niet heel scheutig met informatie, maar waarschijnlijk had ze al een andere plek gevonden, mogelijk bij familie. Laten we voor haar hopen dat ze op een plaats terecht is gekomen waar ze net zo welkom is, als bij ons.

Voor ons was het wel een bittere pil. Zeker omdat we er met elkaar zo naar toegewerkt hadden en afgestemd op haar situatie. Iemand uit de Goede Herderkerk had al aangeboden een houten rammelaar te maken… Ook hadden we al van veel mensen babyspullen en ledikantjes/wiegjes aangeboden gekregen… Deze spullen zijn nu niet meer nodig.

We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, maar zijn doorgegaan met het klussen. Aan ons zal het niet liggen dat de woning gereed is voor iemand om te verblijven. En de woning is nu zo goed als af!

Foto’s: interieur van de woning

Hoe nu verder?

Na een gesprek met de gemeente Rotterdam zijn zij direct aan de slag gegaan om een nieuwe kandidaat te zoeken. Omdat de vrouwen met kind of in verwachting naar de woorden van de gemeente ‘ niet voor het oprapen’ liggen, is het voorstel vanuit de gemeente om nu een alleenstaande jonge alleenstaande Syrische vrouw te plaatsen. Wij denken dat we ook voor haar een thuis kunnen bieden met de woning. De beoogde datum van overdracht ligt rond 15 januari. Hopelijk gaat deze plaatsing echt door!

Als u vragen heeft waarom we als PKN Noordrand een woning ter beschikking stellen aan een vluchteling kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com).

Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros

 

Update opvang Statushouders – 17 december

Hierbij een korte update over de opvang van statushouders in een woning van de kerk in het Liskwartier.

Bedankt voor de spullen!

Wij hebben heel veel foto’s van banken, stoelen en tafels ontvangen.  We vinden het geweldig om te zien dat we zoveel positieve reacties ontvangen!
Op dit moment zijn wij bezig om te kijken hoe we de woning willen inrichten en welke spullen wij hierbij nodig hebben. Als we dan nog spullen nodig blijken te hebben, hoort u dat van ons. Voor vragen over de aangeboden huisraad kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com)

Klussers gezocht!

Deze week zijn wij bij de woning wezen kijken. Om de ruimten klaar te maken voor bewoning zijn we nog op zoek naar klussers! Kort samengevat moeten er drie dingen gebeuren: Schuren, Schilderen en schoonmaken. Doelstelling is om deze werkzaamheden uit te voeren tussen Kerst en Oud & Nieuw. En hiervoor kunnen wij uw hulp gebruiken!
Dus heeft u nog een middagje of ochtendje over en vindt u het leuk om samen een huis op te knappen, dan horen wij dit graag! Wilt u hierbij aangeven wanneer u beschikbaar bent?
Specifiek zijn wij nog op zoek naar een timmerman en iemand die houten vloeren kan opknappen!
Opgeven kan bij Linda de Vries (06-52759901 – lindadevries87@gmail.com) of via u wijkdiaconie!

Buddy update!

Vorige week hebben wij een oproep gedaan voor Buddy’s. Ook hier hebben wij al een aantal positieve reacties op ontvangen, waarvoor enorme dank!
Inmiddels hebben wij doorgekregen dat onze woning beschikbaar wordt gesteld aan een ’toekomstige’ moeder van 22. Zij is op dit moment zwanger van haar eerste kindje. De culturele achtergrond is op dit moment nog niet bij ons bekend. Wij zijn op zoek naar een Buddy die contact  met haar wil onderhouden en haar wil helpen met de praktische zaken, zoals hulp bij boodschappen, het begeleiden van doktersbezoek etc. Qua tijdbesteding moet u denken aan één dagdeel per week, ongeveer 3-4 uur. Het gaat om een periode van een half jaar (januari t/m juni). Als u meer wil weten of interesse heeft, kunt u contact opnemen met  Linda de Vries (lindadevries87@gmail.com / 06 52 75 99 01).

Scriba Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros tel: 0655568603

Enkele maanden geleden is binnen de PKN een initiatief gestart om mee te helpen bij de opvang van statushouders. Alle PKN gemeenten zijn opgeroepen om leegstaande woningen beschikbaar te stellen voor statushouders. Op deze manier kunnen we helpen om de vastgelopen vluchtelingenopvang weer op gang te krijgen. Dat is belangrijk, omdat vluchtelingen, die weten dat ze in Nederland mogen blijven (statushouders), recht hebben op een woning en niet eindeloos in een AZC zouden moeten verblijven. De Protestantse kerken in de Noordrand, waar ook deze wijkgemeente deel van uitmaakt, ondersteunen dit project. Als PKN Noordrand hebben wij een aantal woningen in bezit. De Kerkrentmeesters hebben aangegeven dat zij 2 woningen beschikbaar willen stellen voor statushouders. De eerste woning zal per 1 januari bewoond gaan worden. Het gaat om een moeder met haar kind. Deze woning ligt in het Liskwartier. Met de gemeente Rotterdam is afgesproken dat wij de woningen gemeubileerd opleveren. Ook zoeken we nog iemand die buddy wil zijn voor dit gezin. Hieronder leggen we uit wat we daarmee bedoelen.

Huisraad gevraagd! Wij zijn voor nu op zoek naar de volgende spullen:

 • Eenpersoonsbed;
 • Eettafel, met stoelen;
 • Bank;
 • Salontafel;
 • Stoelen voor in de woonkamer;
 • Lampen (hang- en staande lampen)
 • (Kleding)kasten.

Als u één van deze spullen over heeft, kunt u daar een foto van maken en deze foto mailen/appen naar de voorzitter van de centrale diaconie, Jaco Groenewoud, of uw eigen wijkdiaconie. De spullen moeten wel heel en schoon zijn. De contactgegevens van Jaco zijn:   jaco_groenewoud@hotmail.com / 06 – 44 98 25 97. Wij laten u zo snel mogelijk weten of we uw spullen kunnen gebruiken.

Buddy gevraagd! Als kerk willen wij dit gezin graag warm ontvangen. Hiervoor zoeken wij een buddy. Een buddy heeft als taak om contact te onderhouden met het gezin en te helpen met praktische zaken, zoals hulp bij boodschappen, het begeleiden van doktersbezoek etc. Qua tijdbesteding u denken aan één dagdeel per week, ongeveer 3-4 uur. Het gaat om een periode van een half jaar (januari t/m juni). Als u meer wil weten of interesse heeft, kunt u contact opnemen met de penningmeester van de centrale diaconie: Linda de Vries (lindadevries87@gmail.com / 06 52 75 99 01).

Wijkdiaconie Open Hof Ommoord