Het koorweekend voor de Kindercantorij stond gepland voor 8/9 maart 2014. De reis ging deze keer naar Vierhouten op de Veluwe. Daar was voor ons de groepsaccommodatie “Onderhil” gereserveerd op camping “De Paasheuvel”. In de aanloop van het organiseren van dit jaarlijkse koorweekend was namelijk gebleken dat het Don Boscohuis in Rijswijk, waar we al vele jaren gastvrij onthaald waren, verkocht was en we moesten dus uitkijken naar een nieuw onderkomen. Dat viel nog niet mee; het is erg lastig om een leuke en betaalbare accommodatie te vinden. Uiteindelijk werd het Vierhouten, wel ver weg, maar ook spannend om naar zo’n nieuwe plek te gaan.

8 maart om half negen vertrokken het koor en begeleiders in 5 auto’s richting de Veluwe. Dankzij de TomTom kwam uiteindelijk iedereen op de plaats van bestemming aan en kon de accommodatie verkend en ingericht worden. Er bleken 2 slaapzalen met ieder 8 stapelbedden te zijn, zodat iedereen gelukkig boven kon slapen en de dreigende problemen bij het onderop slapen voorkomen werden. Voor de leiding  waren er (gelukkig!) twee aparte slaapkamers.

Ondanks de nieuwe locatie bleek het koorweekend routine voor de kinderen te zijn. Al gauw waren de slaapplekken ingericht en  -vanwege het prachtige weer-  kon er buiten koffie en limonade gedronken worden en daarna begon de eerste repetitie. Voor de twee begeleiders restte niets anders dan lekker in het zonnetje zitten wachten tot de repetities afgelopen waren en de lunch geserveerd zou worden. Want die luxe hadden we hier…. de maaltijden werden verzorgd. Een elektrisch karretje bracht de broodmaaltijd en de corveeploeg van dienst hoefde alleen maar de tafel te dekken. Geweldig!

Na de lunch was het tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Voor de avond stond een kampvuur op het programma met “stokbrood bakken” waarvoor je stokken nodig hebt, dus die moesten verzameld worden. Willem had een kaart van de omgeving en een leuke route door het bos naar de hei werd uitgestippeld Onderweg werden heel veel stokken geraapt, maar slechts enkele goedgekeurd. Op de hei waren de kinderen onder de indruk van het landschap. Genietend van de weidsheid van de heide liep het hele stel in colonne achter Willem aan, terwijl Gerard als bezemwagen fungeerde.

Na een goed uur lopen arriveerden we weer bij “Onderhil” en was het tijd voor de speeltuin; deze lag naast de deur en de kinderen konden zich daar heerlijk uitleven. Wij hielden, zittend in het zonnetje, een oogje in zeil. Tegen half vijf was er weer repetitie en daarna werd het avondeten afgeleverd en kon iedereen zich te goed doen aan soep, hamburger of gehaktbal met patat en sla en een toetje. De corveeploeg voor de afwas had het zwaar….er was hier geen vaatwasser.

Na het eten werd er zoals gewoonlijk druk gerepeteerd voor the Voice Kids. Iedereen wilde wel een optreden verzorgen!!! (Gerard begon intussen met het kampvuur; er lag een kuub hout om te verstoken). Rond 20.00 uur begon the Voice Kids. De jury zat omgedraaid in de stoelen en keerde zich om als de artiest goed genoeg was om door te gaan. Gezien de hoge kwaliteit van onze koorleden draaiden de stoelen elke keer. De kinderen traden met veel enthousiasme op en iedereen heeft zich enorm geamuseerd.  Een winnaar??… neen, daar deden we niet aan…. Alle optredende kinderen waren winnaar.


Daarna was het tijd voor het kampvuur en de stokbroden. Nienke had voor deeg gezorgd en iedereen kon zijn of haar stok omwikkelen. Het was een prachtig vuur. Doordat het ook ’s avond nog goed weer was met weinig wind brandde het vuur voortreffelijk en konden de stokbroden goed gebakken worden. Tijdens het bakken werden er echte kampvuurliedjes gezongen en voor de liefhebbers waren er marshmallows.

Om tien uur was het bedtijd voor de jongsten en gingen de oudere kinderen met Nienke en Willem mee op spooktocht naar een grafheuvel. Dat was een flink eind lopen, maar onderweg konden we genieten van de prachtige hemel met miljoenen sterren en een heldere maan. Bij de grafheuvel was het tijd voor een spookverhaal. Willem vertelde een griezelverhaal waarbij ons de rillingen over de rug liepen en met dit verhaal in ons achterhoofd werd de terugtocht in marstempo afgelegd. Terug was het bedtijd voor de kinderen en  -omdat er toch ook een beetje gekeet moest kunnen worden-  trok de leiding trok zich terug bij het kampvuur.

Zondagmorgen: het beloofde weer een prachtige dag te worden. Na het ontbijt hielden we om 10.00 uur een kleine viering in de woonkamer. Het is altijd heel fijn om met de kinderen even stil te staan bij wat hen bezig houdt en ons verbonden te voelen met wat er op dat moment in Open Hof plaatsvindt.

Daarna was het tijd voor koffie en limonade en versierde cake. Ondertussen kwam ook de Wegenwacht langs om de lekke band van een geleende auto te plakken. Afwisselend werd er door de kinderen gespeeld en gerepeteerd en na de lunch was het tijd om de boel op te ruimen en in te pakken. Het weekend was echt voorbij. Alles werd in de auto’s gepakt en we vertrokken met een zeer voldaan gevoel naar Rotterdam.

Uiteraard heeft het schitterende weer enorm meegeholpen om dit tot een zeer geslaagd koorweekend te maken, maar ook de gezelligheid van de kinderen, het enthousiasme van de leiding en de prachtige locatie maakten dat dit een koorweekend met een gouden randje is geworden!

Nienke Timmers