Maartensdijk, Leo Fijen, zilver en de Sjonnies

” Samen 1 ”  is het gevoel van de leden van het RK Koor Open Hof aan het einde van de zonnige zondag 24 september hebben. Tijdens het tweejaarlijks uitje blijkt dat de basis onder dit koor een sterke onderlinge band , zorg voor elkaar en een goede muzikale prestatie zijn.

Gregoriaanse buschauffeur

In een touringcar, bestuurt door een chauffeur die zelf Gregoriaanse koorzanger blijkt, voert de reis naar de Sint Maartenskerk in Maartensdijk, bij Utrecht.
De liederen in de eucharistieviering klinken in de sfeervolle kerk van het dorp en onder de bezielende leiding van nieuwe dirigente Therese Hansen en begeleid door Jan van der Zee, als nooit tevoren.
Na afloop genieten de koorleden en de meegereisde “aanhang” van de koffie geserveerd door de gastvrije vrijwilligers van de  Sint Maartenskerk en de zelf gesmeerde lunchpakketten.

” Mini-lezing ” Leo Fijen

Parochiaan Leo Fijen, hoofd godsdienstige programma’s van de KRO-NCRV en directeur van uitgeverij Adveniat geeft voor de koorleden een ” mini-lezing” . Als auteur van va o.a. De boeken Het Wonder Maartensdijk en Het jaar dat mijn vader stierf benadrukt Leo de waarde van koren in een parochie. ” Koren vervullen een belangrijke sociale functie. De leden staan elkaar bij en vormen veelal een hechte club. Maar, zo vervolgt hij, koorleden kunnen als vrijwilligers met hun zang alleen echt iets toevoegen aan de parochie als zij zelf diep in hun hart geraakt worden door het verhaal van het evangelie. Dan zijn ze samen echt een.”
En Leo stelt dat dit met het koor uit Rotterdam-Ommoord wel goed zit, omdat er prachtig gezongen is, en deze zang op zijn beurt weer de parochianen in zijn kerk heeft geraakt.

Van Zilver tot Sjonnies

Zilverstad Schoonhoven is de volgende stop tijdens de koorreis. Na een wandeling door het centrum van het oude stadje biedt de jarige Ed zijn collega’s een drankje aan in het restaurant van de het Zilvermuseum. Na een rondtocht langs de collectie keert de bus met zangers terug naar Ommoord.
In het restaurant dat vroeger Keizershof heette, genieten de koorleden in een eigen zaal van een weldadig diner. Uitsmijter is een optreden van de bijzondere koorleden Ad, Bob en Cor alias de Sjonnies. Zij vatten de spirit van het koor voor het onlangs gestartte nieuwe tijdperk samen in het refrein : ” we hebben er zin in, vol van hart, ziel en long. Van verstild tot heel swingend, ons lied op de tong ” ( melodie : The Wild Rover).

Rob