Wist u dat Monica Koningin is? Nee natuurlijk. Maar Monica is koningin ( Queen mother heet dat daar) van het dorp Atomfuoso in Ghana. Dat betekent een soort burgemeester. Bij alle belangrijke, maar ook in onze ogen niet belangrijke problemen wordt zij geraadpleegd.
Atomfuoso ligt tien kilometer van haar geboortedorp Tietjewerrie en is lang geleden door haar grootvader gesticht. Hij was atomfuoso (smid) en van heinde en ver kwamen mensen naar hem toe om landbouwgereedschappen te laten maken. En langzaam begon om zijn huis een dorpje te ontstaan dat groter en groter werd. En de familie zorgt voor  een koning  en koningin. De koning is vorig jaar overleden en er is net een nieuwe gekozen en die wordt in mei geinstalleerd, vandaar dat Monica dan weer naar Ghana moet.

Nu wonen er ongeveer tweeduizend mensen waarvan 1200 kinderen.  Daarvoor zijn twee scholen, een protestante( 800 kinderen) en een katholieke (400 kinderen) Deze scholen zijn nog uiterst primitief, behalve de lesinhoud. Het is voor mij onvoorstelbaar wat de kinderen daar allemaal moeten en kunnen leren. En de kinderen zijn nog blij om naar school te kunnen. Maar er is een zeer groot gebrek aan voor ons logische voorzieningen zoals toiletten ( in de bush dus), borden en krijtjes, papier en pennen en ga zo maar door.
Monica is al jaren geleden de Stichting Avida begonnen die tot doel heeft aan deze eerste levensbehoeften voor de scholen iets te doen. De fundering van de toiletten is klaar, maar er moet nog veel gebeuren aan de toiletten en aan vrijwel alle andere zaken in deze scholen.. Niet meer te verkopen kinderkleding en kinderspeelgoed  krijgt Monica iedere twee weken van de kerk. De stichting Avida  stuurt deze spullen naar Ghana waar zoals op de foto’s is te zien een deel aan de schoolkinderen wordt gegeven en een ander deel wordt verkocht om overige kosten mee te dekken.

Hartelijk bedankt dus voor uw (indirecte) bijdrage aan de scholen van Atomfuoso

Namens Monica,
Piet ter Borg