Het was ontzettend koud, zaterdagochtend 19 februari, toen 9 kinderen en hun ouders zich verzamelden bij Open Hof om als Kindercantorij op koorweekend te gaan. In 3 auto’s vertrokken we richting Rijswijk naar het Don Boscohuis, waar we voor de derde keer op rij te gast zouden zijn. Maar nog nooit zo vroeg in het jaar.

Weer werden we gastvrij ontvangen door Biju en Henny en de routine van de vorige koorweekenden wierp al gelijk haar vruchten af. De kinderen weten in welke kamer ze willen slapen (de blauwe voor de jongens en de roze of nee, toch de oranje voor de meiden), de beide koormoeders weten de weg in de huiskamer en de keuken en Willem weet wat hem te wachten staat in de kapel, waar met de kinderen gerepeteerd zal gaan worden.

   Daarmee wordt snel begonnen, want er staat een hoop gepland op het koorweekend-programma. Tot aan de lunch wordt gerepeteerd voor het Zomerconcert. Intussen hebben Trudy en Nienke de lunch verzorgd en de beruchte corveelijst opgehangen. Iedereen moet zijn steentje bij dragen aan het tafeldekken, afruimen en afwassen.
 Na de lunch gaan we met de tram naar het Haags Historisch Museum. In dit museum valt heel veel te zien en te leren over het leven rond 1900. We stappen uit bij het Binnenhof, een mooie gelegenheid om met de kinderen langs het regeringscentrum van Nederland te lopen. En ze voelen zich er gelijk thuis, want in Ommoord is ook een Binnenhof!  
   Het bezoek aan het museum is een groot succes. Aan de hand van een speurtocht, met als gids de spin Simon Smalpoot, lopen we het hele museum door. In de Salon krijgen we een uitleg over de uitvindingen die aan het begin van de 20e eeuw zijn gedaan en die met name het huishouden van een gegoede Haagse familie veel gemakkelijker hebben gemaakt (bv de stofzuiger).

Op de ontdekzolder kunnen de kinderen allerlei zaken uit proberen: de telefooncentrale, het schrijven op leitjes, het aanslingeren van een auto. Ze zien er hoe klein een bedstee eigenlijk is en dat een poepdoos echt heeft bestaan. Op een andere zolder staat een groot poppenhuis, waar de kinderen geen genoeg van kunnen krijgen, zoveel is er in te zien.

Maar uiteindelijk moeten we toch terug naar Rijswijk. Er moet tenslotte ook weer gerepeteerd en geoefend worden voor de Bonte Avond.

 Na het eten wordt de huiskamer omgebouwd tot podium en laten we ons verrassen door wat er allemaal verzonnen is door de kinderen. Er wordt zeer creatief opgetreden. We zien een modeshow, twee bijzondere quizzen en K3 komt ook nog langs. Iedereen draagt zijn steentje bij om de avond tot een succes te maken. Aan het eind van de avond leest Nienke nog het verhaal van de Vliegende Hollander voor en dan gaat iedereen naar bed. En zou het rustig moeten worden. Dat wordt het uiteindelijk ook. Rond 02.00 uur…  
  Om 07.00 is iedereen alweer wakker. Een aantal kinderen wil Willem uitzwaaien die naar Open Hof gaat om daar samen met Cantorij de ochtenddienst te begeleiden. Dus zitten we vroeg aan het ontbijt. Na een korte viering in de kapel, kunnen de kinderen eindelijk (!) buiten spelen. Het sneeuwt, maar dat maakt ze niets uit. Alle plekken van vorig jaar worden weer bezocht en er moeten hoognodig weer bruggen gebouwd worden en stenen en bomen worden beklommen.

Gelukkig is er daarna heerlijk warme chocolademelk en versierde cake. Als Willem weer terug is, wordt er nog wat gerepeteerd en dan voor het eten: opruimen! Alle kleding die in de kamers verspreid ligt, moet weer in de juiste tas en de kamers moeten weer in originele staat worden teruggebracht. Er wordt zo enthousiast over de gang gerend, dat volgens Henny de houtwormen uit de planken geklopt worden en op de vlucht slaan.

Na de lunch is er nog tijd voor een kort bezoek aan de kinderboerderij, die tegenover het Don Bosco terrein ligt. En dan komt er zo langzamerhand toch een eind aan dit koorweekend. Om 15.15 vertrekken we richting Open Hof, waar de kinderen door hun ouders worden opgewacht. Doodmoe zijn ze, maar zeer tevreden. Het was weekend waar we met veel plezier op terug kunnen kijken.

Nienke Timmers

Méér foto’s zien? …..Dan hier klikken!