Schrijven, lezen, rekenen. Waar leer je dat? Op school! Hoe is dat zo begonnen?
Op vrijdag 7 oktober 2022 wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden. Deze keer over het onderwijs, en wel de school door de eeuwen heen.
De eerste onderwijswetten stammen uit het begin van de 19de eeuw: lagere scholen moesten voor iedereen toegankelijk zijn. Leerplicht volgde pas een eeuw later, op 1 januari 1901. Wie gingen er vóór die tijd naar school? En wat leerde je er?
Het onderwijs is in de loop der tijd behoorlijk veranderd. Velen zullen nog het ‘aap-noot-mies’ kennen, hebben nog met inkt en kroontjespen leren schrijven. Wie kent niet de schoolplaten van met name Isings en Jetses? Een plakplaatje of een stempel als je héél netjes had geschreven. Die tijd is er niet meer, vandaag de dag werken kinderen met tablets en een digibord. Wat een veranderingen. Maar de nostalgische herinneringen blijven!
Frans van Vliet, bij velen bekend als de koster van de Hillegondakerk, heeft een grote belangstelling voor geschiedenis. Eén van zijn interessegebieden is het onderwijs. Frans is dan ook een aantal jaren rondleider geweest in het Onderwijsmuseum toen dat nog in Rotterdam gevestigd was.
Aan de hand van beelden en enkele voorwerpen zal hij ons meenemen door de geschiedenis van het onderwijs en de school.
U bent van harte welkom!
In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de onkosten.
Tijd: Vrijdag 7 oktober 2022 van 10 – 12 uur
Plaats: Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp: Frans van Vliet over Onderwijs door de eeuwen heen
Namens de Commissie
Marijke Kwant