Culturele koffieochtend Vrijdag 5 mei 2023 

Stolpersteine in Rotterdam

 

Op vrijdag 5  mei 2023 wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden. Alexandra de Krijger en Saskia Möhlmann, vrijwilligers van de ‘Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument’ zullen een presentatie houden over Stolpersteine in Rotterdam.

Lopend door Rotterdam en andere Nederlandse en Europese steden kunt u als het ware ‘struikelen’ over koperkleurige stenen in het trottoir. In Rotterdam zijn sinds 2010 zevenhonderd zogenaamde ‘Stolpersteine’ geplaatst, waarvan ruim dertig in Hillegersberg.

‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Elke steen wordt geplaatst voor het huis – de laatste verblijfplaats – van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. Zo wordt deze steen een permanent monument om bij stil te staan.

De deportatie die begon in 1942 wordt jaarlijks herdacht op 30 juli aan de Eva Cohen Hartog kade (Rotterdam-Zuid). Op 13 april is daar de herdenking van 10 jaar Joods Kindermonument met de namen van 686 kinderen. Voor meer informatie over deze herdenking: www.loods24rotterdam.nl

Namens Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument Rotterdam zullen Alexandra de Krijger en Saskia Möhlmann op 5 mei spreken over deze zogenoemde Stolpersteine en het belang van het herdenken. Het is er een mooie dag voor!

U bent van harte welkom!

In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de onkosten.

Tijd:                      Vrijdag 5 mei 2023 van 10 – 12 uur
Plaats:                  Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp:          Stolpersteine in Rotterdam

Komende onderwerpen:
2 juni                      Jan Krijgsman over zijn reis naar China en Siberië
7 juli                       Arthur Eijs over klimaat, de poolstreken etc.