Op vrijdag 3 november 2023 wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden met als spreker Frans van Vliet.

De Parijse begraafplaats Père Lachaise is wereldberoemd vanwege de vele bekende mensen die daar liggen begraven. Schrijvers (Oscar Wilde, Marcel Proust, Simone Signoret, Moliere), zangers (Edith Piaf, Yves Montand, Jim Morrison), componisten (Chopin), Nobelprijswinnaars (Marie Curie), toneelspelers (Sarah Bernhardt) en nog vele, vele anderen.

Ook Hillegersberg heeft beroemdheden op de nog altijd in gebruik zijnde begraafplaats bij de Hillegondakerk. Denkt u aan de schildersfamilies Chabot en Richters, bekende Rotterdamse families als Dutilh, de Monchy, Ruys maar ook Jan Zwartendijk. Hij was in de Tweede Wereldoorlog plv. consul in Litouwen, die vele duizenden Joden het leven redde door hen visa voor Curacao te verstrekken. In 2018 schreef Jan Brokken het boek De Rechtvaardigen, waarin hij leven en werk van Jan Zwartendijk beschrijft.

Frans van Vliet, koster van de Hillegondakerk, maakt al sinds 2012, het jaar waarin hij koster werd, studie van de vele meer of minder beroemde personen die op de begraafplaats van de kerk begraven liggen alsmede van de funeraire iconografische afbeeldingen die er te vinden zijn. Hij vertelt graag en met verve over hen en over ons eigen ‘Hillegersbergse Pere Lachaise. Als ‘toetje’ kijken we ook nog naar een aantal ‘glas-in-loodramen’ in de Hillegondakerk.

U bent van harte welkom!In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de onkosten.

 

Tijd: Vrijdag 3 november 2023 van 10 – 12 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Plaats: Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp: Père Lachaise in Hillegersberg
Komende onderwerpen:
1 december kinderarts/-cardiologe (in ruste) Ingrid Frohn over haar werk in het Sophia Kinderziekenhuis
5 januari Annelien van Kempen over meelzakken in WO I
2 februari Leo Brand – natuurfotograaf

Namens de Commissie
Marijke Kwant