Damsteden

Op vrijdag 1 september 2023 wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden. Nico Booij zal een lezing geven over de damsteden.
Wat zijn damsteden, hoe zijn ze ontstaan en wat is hun rol in ons waterrijke land?
Nico Booij, Inwoner van Rotterdam, met een achtergrond in de waterbouwkunde, komt vertellen over het ontstaan van Rotterdam en andere steden waarvan de naam op ′dam′ eindigt. U hoort een andere geschiedenis van Holland; geen veldslagen en oorlogen maar het werken en leven van de mensen in het veen.
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar Holland heeft niet altijd onder de zeespiegel gelegen. Ooit is men begonnen met dammen en dijken aan te leggen, molens te bouwen etc. Steeds was menselijke inventiviteit nodig om het hoofd boven water te houden. Zo is in de loop van eeuwen het land ontstaan zoals we dat nu kennen.
Nico Booij zal laten zien hoe dit leidde tot de vorming van steden als Rotterdam en Alblasserdam, maar er zijn heel veel plaatsen op een soortgelijke manier ontstaan, zoals Schiedam, Amsterdam, Giessendam, Werkendam, Dubbeldam, Edam en zelfs Appingedam ver weg in de provincie Groningen.
U bent van harte welkom!
In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de onkosten.

Tijd: Vrijdag 1 september 2023 van 10 – 12 uur
Plaats: Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp: Damsteden

Komende onderwerpen:
6 oktober                   Natuurfotograaf Jacques van der Neut over de Biesbosch