ART NOUVEAU EN JUGENDSTIL

Art Nouveau                                                          Jugendstil

Op vrijdag 1 maart 2024 wordt er in de Fonteinkerk weer een Culturele Koffie Ochtend gehouden met als spreker Ton Spamer, die een presentatie zal houden over Art Nouveau en Jugendstil.

Na de veelheid van kunststijlen die in de 19e eeuw om beurten de boventoon voerden dook er kort voor 1900 een nieuwe beweging op. Zó nieuw dat de naam ervan eenvoudig  ‘Art Nouveau’ werd, de Nieuwe Kunst. En het was letterlijk beweging, beweging van sierlijke lijnen in totaal nieuwe patronen. Die stijl ontstond in Brussel en waaierde daarna over naar Frankrijk en de rest van de wereld. Het was een duidelijk protest tegen de talloze neo-stijlen, zoals die in overvloed te zien zijn in de Ringstrasse in Wenen, gebouwd tussen 1850 en 1900.

En ook in Wenen keerden jonge kunstenaars zich daar rond 1900 van af. Ze noemden zich de ‘Sezession’, de Afscheiding. In tegenstelling echter tot de volheid en sierlijkheid van de Art Nouveau benadrukten zij  de rust en de leegte van het vlak. Omdat veel over hun werk werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘Jugend kreeg die stroming de naam ‘Jugendstil’. In Nederland wordt de Art Nouveau helaas ook Jugendstil genoemd, terwijl het twee totaal verschillende stromingen zijn. Juist daarom heet de lezing “Art Nouveau en Jugendstil”.

Kunst-/historicus Ton Spamer leidt U met prachtige beelden van de ondergang van de Art Nouveau via het Bauhaus naar het Nieuwe Bouwen van de 20-er jaren.

U bent van harte welkom!

In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de kosten.

 

Tijd:                             Vrijdag 1 maart 2024 van 10 – 12 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Plaats:                         Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp:                 Art Nouveau en Jugendstil

Komende onderwerpen:
5 april                         Hendrina Veldhuyzen over de Babs (bijzonder ambtenaar burgerlijke stand)
3 mei                           Tom Jansen over “Manna” – de voedseldropping eind WO II in Terbregge

Namens de Commissie

Marijke Kwant