Lied van de aarde in Open Hof

Op zaterdagavond 26 november wordt in Open Hof het Lied van de Aarde uitgevoerd.
Het Lied van de Aarde is een groot gedicht van Huub Oosterhuis over de aarde en de wijze waarop de mens daarmee omspringt. Over het verwelken en wankelen van onze planeet en –  tóch – het visioen van een nieuwe gemeenschappelijke toekomst vol vrede. De vrijheid van mensen om daarvoor te kiezen en daarnaar te handelen is een centraal gegeven in de tekst.
Tom Löwenthal schreef de muziek erbij in opdracht van het Bezinningscentrum van de Vrije Universiteit. Deze in muzikaal opzicht postmodern te noemen ‘concertante opera’ uit 1989 is met veel succes enkele malen uitgevoerd. Eenmaal werd deze uitgezonden voor de televisie. In 2002 werd het werk in Amsterdam bij de erepromotie van tekstschrijver Huub Oosterhuis opnieuw gezongen en gespeeld. Daarna is het in Nederland niet meer ten gehore gebracht.

De Stichting Open Hof Muziek heeft vele jaren ervaring in het organiseren van kleine en grotere projecten op muziekgebied. Dit project is wel héél groot, gezien de forse bezetting van het orkest met meer dan 20 musici en het aantal van 9 vocale solisten. Een veel uitgebreider orkest dan bij gangbare klassieke werken dus – zo wordt er bijvoorbeeld ook saxofoon gespeeld, naast klarinet, trompet, trombone en tuba, fluit en piccolo. Twee slagwerkers, strijkers, piano en orgel maken het klankbeeld compleet.
Tijdens de voorbereidingen in samenwerking met de componist kwam de Stichting Open Hof Muziek er achter dat dezelfde uitvoerenden als in 2002 het werk deze zomer in België weer uitvoerden. Dat waren een professioneel orkest en solisten uit Lier onder de naam La Passione.
De componist was erbij en had als commentaar op deze club: “Het kán niet beter!”
Het resultaat is daar: internationale samenwerking! Déze mensen komen in een grote bus naar Open Hof en voeren het ook hier met een fors samengesteld koor onder leiding van Willem Blonk uit. Er was echter één hindernis te overwinnen: orkest en solisten zijn op zondag 27 november al in België bezet en daarom is het concert in Open Hof verplaatst naar zaterdag 26 november, 20.15 uur. Een concert zonder pauze, dat blijft, en dus om 21.30 uur afgelopen.

De koren Open Hof Cantorij en Hemelsbreed vormen de basis voor het grote koor, waar verder nog een heel aantal projectleden aan meedoet. Er is hevig geoefend, het is heftige muziek. Maar wél muziek met een inspirerende boodschap, met raakvlakken naar onze maatschappij.  Zoveel vragen op het vlak van materialisme en milieu vragen immers om een innovatief en duurzaam antwoord. Het stuk trekt je vol spanning en dynamiek op een diepgaande manier een uur lang mee op dit podium van het omgaan met de aarde. Sommige delen zijn van dien aard, dat je zelfs aan een goedgevooisde musical kunt denken; bij andere vliegen de brokken van de aarde je als het ware in klanken om de oren. Natuurlijk is het einde feestelijk en positief van stemming en laten tekstschrijver en componist de toehoorde niet in de kou zitten. Komt dat zien en horen dus!

En neemt U zo mogelijk iets licht knisperends mee voor de collecte aan de uitgang, want ook bij dit dure concert is de entree weer vrij!

Stichting Open Hof Muziek