Op zondagavond 20 maart voeren sopraan Glenda Ossekoppele en organist Willem Blonk in Open Hof Bachs verzameling koraalbewerkingen uit, die vanwege de overeenkomst met de Lutherse kerkdienst ‘Große Orgelmesse’ is gaan heten. Deze koraalbewerkingen worden omlijst door het machtige Preludium en Fuga in Es BWV 552.
Glenda zingt telkens voorafgaand aan de bewerkingen het thema, het lied waar deze over gaan. Zo gaan deze klankjuwelen extra spreken voor u als publiek.

Er zijn zeer bekende bij, zoals ‘Allein Gott in de Höh sei Ehr’, BWV 676, Wir glauben all’an einen Gott, BWV 680 en Aus tiefer Noth schrei’ ich zu dir, BWV 686. Het laatste is een zesstemmig stuk, met zelfs een dubbele pedaalpartij. Andere delen zijn speelse Trio’s en bezonken, meditatieve werken: hier spant het bijna 9 minuten durende Vater unser im Himmelreich wel de kroon. Dit is pure mystiek!


Net als bijvoorbeeld de Hohe Messe is dit late werk, door Bach zelf ‘Dritter Teil der Clavierübung’ genoemd, te beschouwen als een samenvatting van de diverse stijlen en genres die Bach beheerste. De slotfuga is nota bene een Tripelfuga, met drie thema’s dus, waarin de melodie van ‘o God, die droeg ons voorgeslacht’ prachtig domineert.

Het concert op 20 maart begint om 19.00 u en duurt wel wat langer dan een uur. Reken op anderhalf uur. De entree is vrij en het concert wordt mede ondersteund door Cultuur Concreet. Dat betekent niet dat de collecte bij de uitgang onbelangrijk is. Zeer welkom!