Versierde meelzakken in de Eerste Wereldoorlog

Op vrijdag 5 januari 2024 wordt er in de Fonteinkerk weer een Culturele Koffie Ochtend gehouden met als spreker Annelien van Kempen.
Annelien van Kempen heeft zich gespecialiseerd in de studie van versierde meelzakken uit de Eerste Wereldoorlog. In die oorlog versierden Belgische meisjes, vrouwen en kunstenaars voor liefdadige werken en uit dankbaarheid voor voedselhulp bloemzakken met borduurwerk, schilderingen en geklost kant. Ook maakten zij er kleding van.
‘Amerikaanse bloemzakken’ zijn het symbool van de bevoorrading van België tijdens de Grote Oorlog geworden en 100 jaar na dato lijken ze een mythische geschiedenis te hebben.
De meelzakken fascineren Van Kempen: ‘Ze zijn kleurrijk, stralen schoonheid uit en maken nieuwsgierig. Het is een schrijnend contrast met de trieste zwart-wit beelden van vechtende soldaten in loopgraven en in puin geschoten gebouwen’.

Van Kempen beschrijft haar zoektocht naar verborgen zakken in musea, onderzoek in archieven, ontmoetingen met verzamelaars en vertelt verhalen over deze ‘zakken vol herinneringen’.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn: internationale humanitaire hulpverlening door privaat-publieke samenwerking, vrouwen ondernemen actie, werkgelegenheid voor vrouwen, graanoverslag in de Maashaven van Rotterdam en nog veel meer.
Ook neemt Van Kempen enkele geborduurde meelzakken uit 1914/1915 mee, zodat de aanwezigen die zelf kunnen zien en voelen.

U bent van harte welkom! In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de kosten.

 

Tijd: Vrijdag 5 januari 2024 van 10 – 12 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Plaats: Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp: Versierde meelzakken in de Eerste Wereldoorlog
Komende onderwerpen:
2 februari Leo Brand – natuurfotograaf over de flora en fauna in de Alpenlanden
1 maart Nog niet bekend
5 april Hendrina Veldhuyzen over de Babs (bijzonder ambtenaar burgerlijke stand)