Vrijdag 3 mei over ‘Sporen van Joods Rotterdam en Hillegersberg’

Op vrijdag 3 mei wordt er weer een culturele koffieochtend gehouden in de Fonteinkerk.

Een gezellige ochtend met koffie waarbij deze keer de heer Chris Buitendijk komt vertellen over ‘Sporen van Joods Rotterdam en Hillegersberg’

Het Joodse leven in vooroorlogs Rotterdam is een onderbelicht en daarom vaak onbekend onderdeel van de geschiedenis van de stad. Niet zo verwonderlijk ook, het bombardement op Rotterdam en de daaropvolgende Jodenvervolgingen door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten een wreed einde aan een bruisende gemeenschap. De meeste gebouwen verdwenen uit het straatbeeld en het merendeel van de Joodse Rotterdammers keerden niet meer terug uit de vernietigingskampen. Zij die de verschrikkingen wel wisten te overleven emigreerden in grote getalen naar Amerika of Israël.

In Sporen van Joods Rotterdam vertelt Chris Buitendijk (medeauteur van o.a. De Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners) over het rijke Joodse leven in Rotterdam én Hillegersberg van voor de oorlog. Hij zoomt daarbij in op een gemeenschap van zo’n 12.000 zielen, een bont gezelschap van zeer diverse pluimage: afkomstig uit Spanje, Portugal of Oost-Europa, van orthodox tot seculier en zowel welgesteld als straatarm. Met behulp van fraai fotomateriaal wordt getoond waar Joodse Rotterdammers woonden, bijvoorbeeld aan De Boompjes of in de zogenaamde De Polder – de Zandstraatbuurt die begin 20e eeuw plaats moest maken voor het stadhuis. Ook enkele spraakmakende figuren komen aan bod, waaronder Louis Davids, Lodewijk Pinchoffs en Abraham Tuschinksi.

Iedereen is van harte welkom!
Tijd:                      Vrijdag 3 mei van 10 – 12 uur in
Plaats:                  Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp:         Sporen van Joods Rotterdam en Hillegersberg

Komende Culturele Koffieochtenden:
7 juni                          De wijkagent over zijn/haar werk
5 juli                           De orgelzolders van de Breepleinkerk
1 augustus                  Mooi Nederland