Bachs Johannes Passion in Open Hof

Het behoeft geen betoog dat in Nederland een unieke traditie bestaat. Nergens in de wereld worden met zoveel toewijding en onder zoveel publieke belangstelling Bachs grote Passionen regelmatig uitgevoerd. De Johannes Passion is voor het grote publiek misschien nog wel iets aantrekkelijker dan de Mattheüs. Deze bevat veel actie en spanning en is minder ‘wijdlopig’ door het geringere aantal solo-aria’s. Navenant dus ook wat korter. Desondanks wel degelijk avondvullend in twee delen en een grote belevenis.
Dit prachtige Bachwerk is op zondagavond 24 maart, één week voor Pasen, in Open Hof te beleven. De uitvoering wordt gedragen door het Woerdens Kamerkoor en het barokorkest Accademia Amsterdam, inmiddels ook niet meer onbekend in Open Hof. Een extra dimensie is de medewerking van de Open Hof Cantorij in de koralen en het bekende ‘Ruht wohl’, dat als slotkoor zal worden ervaren.

Er zijn zes vocale solisten. Evangelist is Ard Verkerke en Matthijs Mesdag zingt de Christus-partij. De sopraansoliste is Caroline Spanjaard, de alt Annette Stallinga. De tenor-aria’s worden door Jelle Leistra en de basaria’s door Wim Ritzerfeld gezongen.

Deze solisten vertolken ook de kleinere solo-partijen, zoals die van Petrus en Pilatus. Het continuo – orgel wordt bespeeld door David Jansen en dirigent is Willem Blonk.

Vrijwel overal kost zo’n uitvoering meer dan 20 Euro entree. Echter, de Stichting Open Hof Muziek laat de prijs, zoals altijd, aan uw gift bij de uitgang over.

Er is, anders dan anders bij de Open Hof Concerten, nu wel een pauze, met de mogelijkheid voor consumpties. Het adres: Hesseplaats 441, Rotterdam.

Deze avond vol schoonheid en diepgang verdient zonder meer een volle Open Hof.

De deur gaat om 18.30 uur open.