OPEN HOF VOL KOREN

Maar er moet zeker wel publiek bij. Waar gaat het om?

Het is nu 450 jaar geleden dat Jan Pieterszoon Sweelinck werd geboren. Dat gaat niet ongemerkt aan de muziekwereld voorbij. Zowel op nationaal als plaatselijk niveau vormt deze geniale Hollandse Orpheus aanleiding voor vele muzikale activiteiten. Ambitieuze koren zien zijn muziek als een uitdaging, organisten en clavecinisten smullen ervan en laten het publiek genieten van zijn vitale en altijd heldere muziek. In Open Hof is op zondagavond 23 september een groot concert, waarin een dik uur werken van Sweelinck worden gecombineerd met composities uit de 20e en 21e eeuw.

Het concert begint met zijn uitbundige Laudate Dominum voor vijfstemmig koor. Aan het einde wordt Laudate Dominum van Daan Manneke uitgevoerd. Dit is een grootse bewerking in acht delen van Psalm 150, gezongen in diverse talen. Hij schreef het werk in 2011 en het werd alleen nog maar op een feestelijk concert in de Utrechtse Dom uitgevoerd. Voor dit stuk zijn eigenlijk vijf koren nodig. Dirigent Willem Blonk weet het, zonder een enkele noot weg te laten, ook met drie koren te realiseren. Het vierde deel, een stuk voor mannenkoor op de psalmtekst van Marnix van Sint Aldegonde, wordt bijvoorbeeld door de verzamelde mannen gezongen. Die drie koren zijn de Open Hof Cantorij, het Toonkunstkoor Schiedam en het Woerdens Kamerkoor. Er zitten twee vakorganisten tegelijk op de de orgelbank: Anton Doornhein en Hans de Jong. Het stuk eindigt met een grootse canon voor drie zesttemmige koren. De muziek die dan ontstaat doet denken aan het slot van de indrukwekkende film As it is in heaven !

Ook op andere teksten wordt Sweelinck met nu levende componisten geconfronteerd: bij Cantate Domino met Hans Leenders, bij Psalm 121 weer met Daan Manneke en bij Laudate Dominum met de pakkende laatromantiek van Kees Bak en de minimal music van Jan Welmers. Er staat overigens ook wereldlijke muziek op het programma: o.a. een bruiloftslied van Sweelinck voor een van zijn leerlingen, Vondels Rei van Edelingen op muziek van Julius Röntgen en vier liederen van Heinrich Heine op muziek van Jurriaan Andriessen. Van zijn vader Hendrik klinkt het majestueuze Magnificat voor koor en orgel.

Bij dit concert, op instigatie van het 100-jarige Genootschap voor Nederlandse Componisten georganiseerd, is de entree vrij en wordt er bij de uitgang om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De kerk gaat om 18.30 u open en het concert duurt van 19 – 20.15 uur.