Meesterwerk Rossini in Open Hof

De Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868) is vooral bekend om zijn grappige en virtuoze opera’s. Na jaren weinig gecomponeerd te hebben, baarde hij laat in zijn leven opzien door nog een mis te schrijven. Deze Petite Messe Solennelle, te horen in Open Hof op zondagavond 23 november, is geschreven voor koor, vier vocale solisten, twee piano’s en harmonium.
Rossini’s luchtige schrijfstijl had weinig gemeen met wat toen gangbaar was in liturgische muziek. De eerste uitvoering vond dan ook niet plaats in een kerk, laat staan in een liturgieviering, maar in de privésfeer in het net nieuw gebouwde huis van de gravin Louise Pillet-Will. Het publiek was zeer onder de indruk en de dag erna werd al een reprise voor een groter publiek gegeven. Tegenwoordig wordt het werk af en toe uitgevoerd door betere amateurkoren en in 2013 maakt het Nederlands Kamerkoor er een touTKS kleinrnee mee door Nederland.
Het ‘Petite’ uit de titel slaat zeker niet op de lengte van het stuk: het duurt bijna anderhalf uur ! Waarschijnlijk doelde Rossini ermee op de kleine en heel originele bezetting van de begeleiding.

Met deze bezetting wordt het grootse werk dit najaar door Toonkunstkoor Schiedam met als solisten het Quink Vocaal Ensemble uitgevoerd in De Korenbeurs te Schiedam en in Open Hof. Het concert in Open Hof is op zondagavond 23 november, begint om 19.00 uur en kent vanwege de lengte een pauze.
Er mag een hoog niveau verwacht worden, niet alleen van dit uitstekende koor o.l.v. Willem Blonk, maar ook van de verdere bezetting. De leden van het Quink Vocaal Ensemble zijn zangers van topniveau, wereldwijd bekend en zetten zelfs het stuk al op cd – zie http://www.quink.nl.
De sopraan en de alt hieruit zongen vorig jaar zelfs de soli in de tournee van het Nederlands Kamerkoor en het is de Stichting Open Hof Muziek gelukt deze mensen naar Ommoord te halen.
Het originele Franse drukwindharmonium wordt bespeeld door Arjen Leistra, een gerenommeerd organist met een internationale carrière. De twee pianisten zijn Frank den Herder en Annette Rogers. Er zullen die avond dus twee vleugels staan in Open Hof.

Gelukkig heeft de Stichting Open Hof Muziek voor dit concert enkele fondsen bereid gevonden mee te betalen. Echter, van die kant komt ook steeds meer kritiek op het feit dat de concerten vrij van entree, met slechts een collecte aan de uitgang, plaatsvinden. De Stichting wordt opgeroepen tot ‘cultureel ondernemerschap’. Het is tegen deze achtergrond en met pijn in het hart dat de Stichting voor dit grote concert een toegangsprijs moet vragen: € 15,– en voor mensen onder 21 jaar € 7,50. Dat is dan wel inclusief koffie of thee in de pauze. Hartelijk welkom desondanks !

Datum en tijdstip:   zondag 23 november 2014, 19.00 tot 21.00 uur; er is een pauze

Locatie:                  Open Hof, Hesseplaats, 441, Rotterdam-Ommoord

Toegang:                € 15,– en voor mensen onder 21 jaar € 7,50; inclusief koffie of thee in de pauze.