Kerkmuziek en theater in Open Hof

U herkent de Bijbelse achtergrond Een mens uit één stuk vast wel: het is de tsaddik uit de joodse traditie, de mens die recht door zee is en de goede keuze maakt.
Het werd cantor-organist Willem Blonk rond zijn 40-jarig jubileum ingegeven dat hij zijn creativiteit kan inzetten om rond de verzoeking van Jezus in de woestijn een muziekuitvoering met theatrale elementen te scheppen, waarin kiezen centraal staat. En dan heel eigentijds, met keuzes waarvoor wij anno 2023 staan en waarin iedereen zich herkent. Bijvoorbeeld over winkels, over vliegen, over gebruik van social media. Willem Blonk gebruikte teksten van de mystica Carina Philipse en de dichters Huub Oosterhuis en Guillaume van der Graft. Hij voegt daar in de theatrale delen actuele eigen teksten aan toe, vaak speels en zeker niet zonder humor.
Meedoen kan bij de uitvoering ook, alleen al door over de keuzes met behulp van uw smartphone mee te stemmen met de app Mentimeter – voor dit en andere multimediale aspecten werkt ds. Fulco Timmers mee.
De hoofdrol wordt gezongen door de professionele bas-bariton Timon van Velzen (zie foto).
Overige soli door geoefende koorzangers en -zangeressen uit  koren en Kindercantorij Open Hof.
Er is vrij veel koorzang en er zijn enkele eenvoudige zangpartijen voor Allen.
Organist is Anton Doornhein, aan de vleugel zit Tim van Oijen.
Bassist is René Lansbergen, slagwerker Mark Lansbergen.

Bijzonder is het tweede koor, een scanderend koor, begeleid door slagwerk, op het balkon.
Zo ontstaat er met zang en muziek beneden heen soms even een gewilde chaos, waaruit in de lijn van het stuk hopelijk een uitweg gevonden wordt. Een spectaculair aspect!

Het geheel duurt ca. 75 minuten, en de uitvoering is op 19 november 2023 om 19.00 uur in Open Hof, Hesseplaats 441, Rotterdam-Ommoord. Zaal open 18.30 u, toegang vrij, met collecte na de uitvoering.