Sootjevisch op Marktconcert nummer 250 in Open Hof

 Op woensdagmorgen 14 september is het zo ver: het 250-ste Marktconcert in Open Hof!

In maart 1986 was het eerste. Initiatiefnemer Willem Blonk is geïnspireerd door de Hollandse traditie, waar in al rond het jaar 1600 in stadskerken tijdens de markt orgel werd gespeeld op last van het gemeentebestuur. Tegen de koude voeten konden mensen bij de koster een kolenstoofje huren. Een kop soep of een andere consumptie stond voor ze klaar. Met een beetje fantasie komen deze elementen nog altijd terug in de Open Hof – Marktconcertentraditie.

 Ook in het programma voor 14 september zit iets van die oud-Hollandse sfeer.

45 vrouwen in authentieke klederdracht komen een feestje bouwen dat er wezen mag. Het Viswijvenkoor Sootjevisch heeft namelijk toegezegd te komen! Dit koor is een begrip in de wereld van de ‘zoute muziek’ en won begin dit jaar nog een nationaal concours waaraan 32 koren in dit genre meededen. Behalve voor de oren is er ook voor de ogen veel te genieten! Daar staat de authentieke kleding en de theatrale kwaliteit garant.

Het koor zingt zeker enkele bekende nummers waarbij het publiek zomaar meedoet, maar heeft als unieke eigenheid een groot aantal speciaal ervoor geschreven liedjes, die ronduit eigentijds te noemen zijn en uitermate onderhoudend. Willem Blonk is sinds begin 2005 de arrangeur en repetitor van Sootjevisch en zal het koor op 14 september ook op onopvallende wijze dirigeren. Het combo dat het koor begeleidt bestaat uit accordeons, gitaren, fluiten, viool en contrabas.

 Toen Willem Blonk toelatingsexamen deed, zei de directeur van het Koninklijk Conservatorium: “Jij moet je maar in de breedte ontwikkelen!” Het Haagse instituut faciliteerde hem daarbij royaal en stelde hem in staat om maar liefst drie hoofdvakexamens af te leggen.  Hij leverde aan de 250 Marktconcerten dan ook een bijdrage in vele hoedanigheden: vooral als organist, pianist, dirigent, zanger, blokfluitist en arrangeur.  Vele beginnende beroepsmusici werden door hem op het laagdrempelige podium aan de Rotterdamse Hesseplaats begeleid, naast talloze heel gevorderde amateurs. Hij bouwde een hechte band met het publiek op en het stemt tot grote dankbaarheid dat hij niet één keer genoodzaakt was wegens ziekte verstek te laten gaan!

 Het concert in de kerk begint om 11.00 uur en duurt drie kwartier.

Eerst treedt het koor vanaf 10.30 u al buiten in het winkelcentrum en op de markt op.

Open Hof, Hesseplaats 441, Rotterdam Ommoord.
Ook nu geldt: entree vrij, collecte bij de uitgang. Hartelijk welkom !