Bach en Sweelinck op Marktconcert

Traditiegetrouw wordt op het maart-Marktconcert in Open Hof Ommoord aandacht besteed aan Johann Sebastian Bach. Ook nu weer, op woensdagmorgen 14 maart. Echter, in dit ‘Sweelinckjaar’ 2012 legt organist Willem Blonk verband tussen onze Jan Pieterszoon Sweelinck en de grote J. S. Bach.
Sweelinck werd in de eeuwen voor de geboorte van Bach niet voor niets in Duitsland  ‘Der Organistenmachter’ genoemd. Hij had grote invloed op vele leerlingen, die op hun beurt weer schakels in de tijd en in de kunst naar Bach toe waren. Dit verband kan natuurlijk in een goed half uur maar beknopt worden aangebracht. Er zal ook en vooral van mooie muziek te genieten zijn!

Willem Blonk laat horen hoe een Toccata en een Ricercare van Sweelinck bij Bach geëvolueerd zijn tot een volwassen Preludium en Fuga. Als u wilt weten welk: het is ‘de grote a-moll’ BWV 543, een schitterend en dansant werk, waarmee u de kerk zeker niet geheel in mineur zult verlaten.

Voordat het zo ver is, laat Willem Blonk ook van beide componisten variaties op dezelfde koralen horen, waarbij de tijd van het jaar ook een woordje meespreekt: ‘Durch Adams Fall ist ganz verderbt’ en ‘O Mensch, bewein’ dein Sünde groϐ’.

Dit Marktconcert vindt dus  plaats op woensdagmorgen 14 maart in Open Hof aan de Hesseplaats in Ommoord. Het begint om 11.00 uur en duurt een goed halfuur. Entree vrij, collecte ná en ook voor een kop soep, een tosti of een andere consumptie bent u hartelijk welkom!