Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5

HOE IS HET (OOK AL WEER)? 5

OBO en TBA

Deze twee "kreten" komt u tegen in de mededelingen of artikelen van het Open Hof Nieuws.
In de vorige artikeltjes over deze zaken kwam reeds naar voren, dat de drie kerken gezamenlijk gebruik maken van Open Hof.

Een stukje geschiedenis.
Bij het ontstaan van de wijk Ommoord hebben de drie kerken,die in dit gebied het grootst en het duidelijkst aanwezig waren,besloten om samen te werken.
Deze samenwerking heeft het duidelijkst gestalte gekregen in het kerkgebouw Open Hof, dat voor de drie kerken beheerd wordt door de Stichting Kerken Ommoord.
Het gezamenlijk overleg werd gevoerd in het Triplex-moderamen, waarin de drie kerken met hun dagelijkse besturen vertegenwoordigd waren. Alle werkgroepen,die voor de drie kerken werkten,hoorden thuis bij het Triplex-moderamen.
Daar het Triplex niet zo functioneerde als gehoopt was,is er in het voorjaar van 1979 afgesproken, dat er een dagelijks bestuur wordt gevormd van portefeuillehouders, die de vergaderingen van het OBO voorbereiden.
Voortaan is de naam dan ook Oecumenisch Beraad Ommoord en dit college is in alle opzichten de voortzetting van het Triplex-moderamen.

Oecumene
Oecumene is een proces, zodat er niet al te veel kon en kan worden vastgelegd.In de loop der jaren zijn echter veel zaken besproken,zowel inhoudelijk als regelgevend, getuige de map AFSPRAKEN OECUMENE met ruim honderd items.
Oecumene is reeds vanaf het begin omschreven als:
‘Geïnspireerd door de Bijbel op weg naar kerkelijke eenheid, waarbij de verscheidenheid wordt ervaren als verrijking, en open staan en zich betrokken weten bij datgene, wat zich buiten de kerkelijke grenzen voltrekt’.
Voor deze weg is gekozen.
Een weg, waarop weinig vastligt en die alleen gegaan kan worden op basis van vertrouwen.
Belangrijker dan regels is de mentaliteit.
In 1986 is deze intentieverklaring opnieuw vastgelegd en aangevuld met:
‘Met het oog hierop nemen de kerken op zich gezamenlijk te overleggen in het OBO, dat als taak heeft de oecumene te stimuleren en te coördineren’.

Samenstelling en frequentie van vergaderen
Het OBO is samengesteld uit de leden van de dagelijkse besturen van de Coördinatiegroep (CG) en de Wijkkerkenraad (WKO).
De TBA (Tweeberadenavond) is de vergadering van ALLE leden van de CG en de WKO; dus eigenlijk een gezamenlijke vergadering van de besturen en derhalve bevoegd om geldige besluiten te nemen.
Het OBO en de TBA vergaderen in totaal tien keer per jaar: twee keer is er een TBA en acht keer een gewone vergadering.

Taak
Naast het bevorderen van de oecumene is het OBO bezig met allerlei zaken op regelgebied, terwijl ook inhoudelijke zaken aan de orde komen.
De archivaris van het OBO, de vroegere secretaris, heeft de taken uitgebreid beschreven. Daaruit de volgende korte samenvatting:
Beleidszaken;
Contact met de (ongeveer 15) werkgroepen en commissies werkend namens de kerken;
Secretariaat en Financiën;
Public Relations.

Overwegingen
In het in 1986 gemaakte ‘Beleidsplan Oecumene’ is een aantal activiteiten genoemd; ook is er over de uitvoering het een en ander vastgelegd, zelfs diverse data zijn genoemd. Misschien wat te snel voor sommigen, te langzaam voor anderen. Het is dan ook de reden, dat we nu al weer heel wat jaren verder zijn.
Maar we moeten niet vergeten, dat het een proces is op basis van vertrouwen.

Toch wil ik u de overwegingen van toen niet onthouden: ze zijn ook nu nog actueel.
Vertrouwd raken met de liturgie in elkaars kerken is nodig om elkaar te begrijpen, om het gevoel te beleven wat de ander daarbij ondergaat.
Gezien het feit, dat vele huwelijken tegenwoordig gemengd zijn, is het aan te bevelen deze oecumenisch voor te bereiden.
Een gezamenlijke omgang met Schrift en tradities bevordert het verstaan van elkaar en van jezelf; het is richtingwijzend. Het leert onderscheiden tussen het wezenlijke en het niet-wezenlijke, het helpt te oordelen en vooroordelen af te bouwen.
Als gelovigen maken we deel uit van de (wereld)samenleving. Daarom is het belangrijk om persoonlijk te ervaren, hoe je als christen in de wereld staat, als ook om de ander als ander te zien.
Om nieuwkomers vertrouwd te maken met de kerkelijke situatie in Ommoord en het gemeenschappelijk kerkgebouw een gezicht te geven, zijn er diverse activiteiten te ontwikkelen.
Door mensen van verschillende kerken bij elkaar te brengen, krijg je een uitwisseling van elkaars visies/belevingen, raak je ook kerkelijk bij elkaar thuis.
Op grond van het evangelie de opdracht aanvaarden, zich openstellen en zich betrokken weten bij wat er buiten de kerken gebeurt.
Het OBO moet een duidelijker gezicht krijgen, wil de oecumene niet stagneren.
Bij het aantrekken van medewerkers oog hebben voor de oecumenische gezindheid.
Als we een kerkelijke eenheid willen worden, moeten we ook financieel zoveel mogelijk samendoen en zo elkaars lasten dragen.
Verschillende van deze "overwegingen" zijn in de loop der jaren geheel of gedeeltelijk gerealiseerd.

Tenslotte
De oecumene is een doorgaand proces op basis van vertrouwen.
Door vol vertrouwen door te gaan en met een goede mentaliteit door te gaan, zullen we elkaar (nog beter) leren kennen en begrijpen.
En daarnaast: voor God zijn we allemaal uniek!


Frans Vlastuin, voorzitter WKO
© 1999

Terug naar de inleiding