Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5

HOE IS HET (OOK AL WEER)? 3

De drie kerken, die gezamenlijk gebruik maken van Open Hof, zijn:
• de hervormde wijkgemeente van de Hervormde Gemeente Hillegersberg;
• de gereformeerde wijkgemeente van de Gereformeerde Kerk Ommoord-Zevenkamp;
• het R.K.Vicariaat Ommoord-Zevenkamp.

Het VICARIAAT rond Open Hof (met een steunpunt in Zevenkamp) vormt samen met Capelle aan den IJssel (Pauluskerk) en Alexanderpolder (Caeciliakerk) de INTERPAROCHIELE VERENIGING (IPV).
De IPV stelt - op voorstel van de drie parochies - het algemeen beleid vast, terwijl de parochies elk op eigen wijze daaraan handen en voeten geven.
Het vicariaat heeft een bestuur, de COÖRDINATIEGROEP (CG), waarvan de pastor (officieel) de voorzitter is en uiteraard een dagelijks bestuur (DB). In het bestuur komen alle lijnen - via de coördinatoren - vanuit de diverse werkgroepen samen.
Daarnaast is het vicariaat natuurlijk onderdeel van het Bisdom Rotterdam.

De GEREFORMEERDE wijkgemeente Ommoord is een van de twee wijkgemeenten van de Gereformeerde Kerk Ommood-Zevenkamp. Het bestuur van de gereformeerde kerk is de KERKENRAAD ALGEMENE ZAKEN (KAZ), die het algemeen beleid bepaalt en samen met de Commissie van Beheer (CvB) de financiën regelt van de kerk.
De gereformeerde wijkgemeente is vertegenwoordigd in de KAZ (en dus in de GAK - zie later), de classis Rotterdam, voorlopig nog in de particuliere synode en - in ons geval - in de generale synode, immers Ds.J.W.Doff is preses van de synode der GKN.
[In 2001 is hij herkozen als preses tot januari 2003.]

De HERVORMDE wijkgemeente Ommoord is een van de zeven wijkgemeenten van de Hervormde Gemeente te Hillegersberg. Het bestuur is de CENTRALE KERKENRAAD (CK), die samen met het Centrale College van Kerkvoogden en de Centrale Diaconie het algemeen beleid bepaalt.
De hervormde wijkgemeente is vertegenwoordigd in de Centrale Kerkenraad, in de classis Rotterdam, in de Buurtkerkenraad (en dus in de GAK - zie later).

De Hervormde Wijkgemeente Ommoord en de Hervormde Wijkgemeente Zevenkamp vormen samen de Hervormde BUURTGEMEENTE met als bestuur de BUURTKERKENRAAD (BK) als gesprekspartner voor de (gereformeerde) KAZ.
Terwijl de KAZ enige keren per jaar vergadert, komt de BK slechts sporadisch bijeen.
Als bepaalde zaken,- b.v. de Concept-Kerkorde VPKN en de Concept- Ordinanties VPKN,- het vragen, vergaderen de KAZ en de BK gezamenlijk als GEZAMENLIJKE ALGEMENE KERKENRAAD (de GAK).
De leden van de KAZ en de BK zijn respectievelijk de gereformeerde en hervormde afgevaardigden van de wijkkerkenraden in Ommoord en Zevenkamp.

De kerkenraden van de hervormde en gereformeerde wijkgemeente in Ommoord vergaderen al vele jaren gezamenlijk in de WIJKKERKENRAAD OMMOORD (WKO), met één centraal adres.
Sinds de jaren 1980 kennen wij niet meer aparte hervormde en gereformeerde wijkkerkenraden met aparte scribaten, omdat "alles" Samen-op-Weg ging. Diverse regelingen, voorgesteld door de Commissie Samen-op-Weg en gebaseerd op de consensus, vormen het algemeen kader, waarin alle "instanties" zijn geregeld.

Al deze "verbindingen" vragen om vergaderingen.
In mei 1991 heeft de toenmalige Gezamenlijke Kerkenraad het vergaderen geëvalueerd en werd er o.a. bepaald, dat er te veel vergaderingen waren.
Het Dagelijks Bestuur (DBO) heeft toen een nieuwe vergaderstructuur voorgesteld, die in de kerkenraad werd aangenomen, met als uitgangspunten:
• vermindering van het aantal vergaderingen voor een aantal ambtsdragers;
• verruiming van tijd voor sommigen voor werk in de gemeente;
• goede informatie en communicatie tussen ambtsdragers/aandachtsvelden (zie later);
• het richtinggevend beleidsplan 1993- 1998.
[Vanaf 1999 geldt daarnaast een ‘Aanvullend Beleidsplan’ tot 2004.]
Vanaf 1995 is volgens die structuur vergaderd.
De Commissie van Beheer vergadert rond beheer en financiën (ger.), terwijl de KAZ 3 à 4 keer per jaar vergadert, meestal rond beheer en financiën en beroepingswerk, dus echt algemene zaken.
De kerkenraadsvergaderingen, overigens al sinds het begin tachtiger jaren "verlost" van pastorale zaken, die - onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad - werden toe vertrouwd aan de Pastorale Commissie (PC), werden gesplitst in de Wijkkerkenraad Ommoord (WKO) en de Kleine Kerkenraad Ommoord (KKO) met elk een eigen samenstelling, vergaderfrequentie en agenda.

De WKO is samengesteld uit:
. alle predikanten
. alle ouderlingen
. alle diakenen
. alle coördinatoren

De taak van de WKO is:
• het bestuur van de kerk
• bezinning en verdieping
• algemeen beleid vaststellen (beleidsplan, werkplannen, sturing)
• evalueren aan de hand van voortgangsverslagen of jaarverslagen.

De KKO is samengesteld uit:
• de leden van het DBO
• alle coördinatoren
• in het eerste uur (vertegenwoordigers van) werkgroepen uit het betrokken aandachtsveld
• belangstellende leden van de WKO.

De taak van de KKO is:
• in het eerste uur: speciale aandacht voor één aandachtsveld (zie later);
• in het tweede uur: afstemming werkplannen op beleidsplannen en onderling; discussie voorstellen, problemen, etc.
In de ‘ambtsdragersmap’ zijn alle regelingen en afspraken opgenomen; ook de taakomschrijving van het DBO, van de voorzitter en de scriba.

De enkele opmerkingen in dit artikel "zie later" zijn gedeeltelijk reeds verwerkt, de andere komen terug in het volgende artikel in Open Hof Nieuws.

Frans Vlastuin, voorzitter WKO
© 1999

Deel 4

Terug naar de inleiding