Eén Protestantse Kerk voor Rotterdam Noord ?

Een aantal Gereformeerde kerken en een Hervormde gemeente in Rotterdam Noord overwegen of de vorming van één Protestantse Kerk voor dit gebied haalbaar is.

Inmiddels zijn er in de diverse kerkbladen voor dit gebied twee artikelen verschenen.

Eind 2004 werd onderstaande algemene “verklaring” gepubliceerd:

Op weg naar een Protestantse Gemeente.

Onder deze ambitieuze titel is een stuurgroep aan het werk gegaan die onderzoekt in welke mate zeven protestantse wijkgemeenten uit de Noordrand van Rotterdam met elkaar kunnen samenwerken. Deze gemeenten zijn de protestantse wijkgemeente i.w. Ommoord, de protestantse wijkgemeente i.w. Zevenkamp, de SoW-gemeente Hillegersberg (Salvatorkerk), de Hervormde Gemeente Hillegersberg (Hillagondakerk), de Bergkapelgemeente, de SoW-wijkgemeente Oranjekerk en de Protestantse wijkgemeente i.w. Schiebroek.

De wens tot samenwerking komt voort uit de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland. Doordat alle wijkgemeenten op landelijk niveau onder een paraplu zitten, is het niet alleen logisch maar ook wenselijk om op plaatselijk niveau samenwerking en eenheid na te streven. De stuurgroep is samengesteld uit leden van alle deelnemende kerkenraden. De boodschap die de kerkenraden aan de stuurgroep hebben meegeven, komt op het volgende neer: we staan open voor samenwerking, maar we willen onze eigen identiteit behouden.

Dit betekent dat de stuurgroep inzet op een centrale organisatie van bepaalde basistaken, zoals bijvoorbeeld de ledenadministratie, financiële administratie en de collecteroosters. Deze taken komen dan te hangen onder een algemene kerkenraad; de huidige wijkgemeenten blijven bestaan en blijven verantwoordelijk voor de invulling van hun identiteit, diensten, gebouwen etc.

Maar dit bovenstaande is vooralsnog een voorbeeld. Hoe de nieuw te vormen gemeente er uit komt te zien, is in dit stadium nog niet te zeggen. In mei 2005 hoopt de stuurgroep een eindrapport te presenteren, waarin een voorstel wordt gedaan. Alle deelnemende wijkgemeenten zullen zich in juli 2005 over dit voorstel uitspreken. Als alle wijkgemeenten dan positief zijn, wordt het licht op groen gezet voor de vorming van een protestantse gemeente in 2006.

Naast de stuurgroep zijn er momenteel zes werkgroepen actief die het eindrapport voorbereiden. Deze werkgroepen hebben betrekking op de volgende gebieden: plaatselijke regeling en toekomstig beleid, college van kerkrentmeesters, college van diaken, administratieve organisatie, juridische en arbeidsrechtelijke aspecten en communicatie.

De leden van de werkgroep communicatie kunt u benaderen als u meer informatie wilt het hebben over het werk van de stuurgroep en commissies.

Deze leden zijn:

mevr. M.A.C. Dieleman-Van Delft (Schiebroek) en

mevr. M.M. Verschoof..

In de verschillende uitgaven van mei en juni werd het hierna volgende interview met Ds. Rik Radstake  en Diaken Jouke Bosma gepubliceerd.

Op weg naar een Protestantse Gemeente ?

Minder vergaderen en méér tijd voor het echte kerkenwerk. Dat is de gedachte achter de wens van zeven hervormde en gereformeerde wijkgemeenten in de Noordrand van Rotterdam om tot één protestantse gemeente te komen. Deze zomer moet duidelijk worden of de plannen door alle deelnemende gemeenten gesteund worden en de vorming van één gemeente in 2006 mogelijk zal zijn.

De zeven wijkgemeenten die de handen ineen willen slaan zijn: de protestantse wijkgemeente i.w. Ommoord, de protestantse wijkgemeente i.w. Zevenkamp, de SoW-gemeente rond de Messias/Salvatorkerk, de hervormde wijkgemeente Hilligersberg/Hillegondakerk, de Bergkapelgemeente,

de SoW-gemeente Oranjekerk en de protestantse wijkgemeente i.w. Schiebroek.

Deze wijkgemeenten vallen nu onder vier algemene  kerkenraden.

Ds. Radstake

De stap tot samenwerking is genomen door de predikanten. "We hebben onderling goede contacten en komen vaak samen. “Het is bemoedigend om te horen dat Samen op Weg in de wijken zijn vruchten afwerpt", zegt ds. Rik Radstake van de protestantse gemeente i.w. Schiebroek. "Mede door de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland zijn we ons gaan afvragen hoe wij  meer met elkaar kunnen samenwerken. We willen wel veel, maar hebben niet altijd de mensen en middelen om dat te realiseren. Het wordt voor alle wijkgemeenten steeds moeilijker om kader te vinden, zoals bijvoorbeeld kerkrentmeesters. Door samen te gaan werken staan we sterker en kunnen we ook meer aan."

Meer tijd voor

Volgens Radstake is de huidige structuur in de “Noordrand”van Rotterdam omslachtig. “Voor belangrijke beslissingen dienen zowel de hervormde als gereformeerde algemene kerkenraden te worden geraadpleegd en daar zijn nogal wat mensen bij betrokken. Momenteel maken er maar liefst vijfenvijftig(!) mensen deel uit van een algemene kerkenraad. In de nieuw te vormen gemeente gaan we uit van veertien mensen: drie predikanten, drie ouderlingen-kerkrentmeester, vier diakenen en vier ouderlingen. Op die manier komt er veel meer tijd beschikbaar voor pastoraat,  diaconaat,  bezoekwerk, jeugdclubs en andere activiteiten."

Wijkgemeenten bepalen mate van samenwerken

Aan een blauwdruk voor de nieuwe gemeente wordt momenteel hard gewerkt door een stuurgroep, waaronder zes verschillende werkgroepen hangen. Deze werkgroepen werken onder meer de consequenties uit voor de diaconie, het beheer en de administratie  Het is de bedoeling dat de stuurgroep nog voor de zomer van 2005 een advies uitbrengt aan de vier algemene kerkenraden. Deze kunnen dan op hun beurt de wijkkerkenraden en de gemeenteleden informeren en raadplegen, om zodoende in staat te zijn om een besluit te nemen, dat draagvlak heeft. Radstake: "In Schiebroek hebben we het verlangen en ook de ambitie om daadwerkelijk één te zijn. Maar alle wijkgemeenten moeten vrij zijn om te bepalen in welke mate ze willen samenwerken."

Diaken Bosma

Jouke Bosma, diaken  in de Protestantse wijkgemeente i.w. Zevenkamp en lid van de stuurgroep, verwacht niet dat cultuurverschillen tussen hervormden en gereformeerden de samenwerking zullen belemmeren:"Gereformeerde wijkgemeenten zijn gewend aan meer zelfstandigheid; hervormden, daarentegen hebben over het algemeen meer ervaring met centrale verbanden. De veronderstelling als zou in de nieuwe organisatie alles van bovenaf geregeld worden is pertinent onjuist!. Integendeel: in het nieuwe model blijven de wijkgemeenten bepalend en wordt duidelijk beschreven wat de invloed is van gemeenteleden. Belangrijke zaken als het beroepen van een nieuwe predikant of het zegenen van levensverbintenissen worden alleen genomen nadat de wijkgemeente, die het aangaat, gehoord is."

Zorvuldig omgaan met vrijwilligers

Eén van de verschillen die er nu nog is tussen hervormden en gereformeerden is o.a. de kerkelijke administratie. De hervormden hebben die uitbesteed aan een professioneel kerkelijk bureau, dat voor meer gemeenten in de regio Rotterdam werkt. Voor de gereformeerden is het vrijwilligerswerk. Bosma: "Dat zou kunnen betekenen dat  we tegen onze vrijwilligers moeten zeggen bedankt voor jullie inzet, maar we gaan voortaan onze administratie uitbesteden. Zo’n uitbesteding is vrij kostbaar. Als wij dat vergelijken met het vrijwilligerswerk  begrijpen we dat niet iedereen daar blij mee zal zijn. Wij hebben daar dan ook alle begrip voor en zoeken daarom  naar een evenwicht tussen wat uitbesteed moet worden en wat door vrijwilligers gedaan kan worden. Zorgvuldig omgaan met vrijwilligers is en blijft een voorwaarde"

Welke naam?

Bosma is in de stuurgroep afgevaardigde namens Zevenkamp. Is het niet wat vreemd dat Zevenkamp en Ommoord aansluiten bij Hillegersberg? Bosma: "Een alternatief zou een vereniging per deelgemeente bijv. Alexanderpolder zijn, maar deze wijk maakt voor wat de Hervormden betreft deel uit van Kralingen. Gereformeerd is men daar zelfstandig. Bovendien maken Hervormd Ommoord en Zevenkamp reeds deel uit van Hillegersberg. Op die manier zouden we ook steeds verder van huis komen."

Maar onder welke naam zal dat nieuwe kerkelijke 'huis' vallen? Ook daar is de stuurgroep nog niet uit.

Suggesties zijn altijd welkom!

Tweede artikel over het eventueel samengaan van de Gereformeerde Kerk van Hillegersberg-Schiebroek,  Hillegersberg-Terbregge en Ommoord-Zevenkamp met de Hervormde Gemeente van Hillegersberg. Ds. Rik Radstake en Diaken Jouke Bosma werden onlangs geïnterviewd door Jaap Versluis en Arjan Huiskamp. Suggesties voor de naamgeving graag naar laatstgenoemde, telefoon 010-420 85 47.