Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Onze cantor-organist

Over Willem Blonk, cantor-organist Open Hof Ommoord
Willem Blonk werd in 1956 in Woerden geboren. Op 17-jarige leeftijd ging hij aan de Technische Hogeschool in Delft Scheepsbouwkunde studeren. Tegelijk nam hij aan de Stedelijke Muziekschool orgellessen en werd hij op allerlei manieren bestuurlijk en muzikaal aktief in de studentenwereld.

Na enkele jaren gooide hij het roer om en ging muziek studeren aan het Koninklijk Conser­vatorium in Den Haag. Al bij zijn toelatingsexamen werd hem aangeraden zich behalve als organist ook in de breedte te ontwikkelen. Het resultaat daarvan blijkt uit de eindexamens die hij aflegde: Schoolmuziek in 1983, Kerk­muziek in 1984 en hoofdvak Orgel bij Johann Th. Lemckert in 1985. Op het Conservatorium deed hij als bijvakken o.a. piano, zang, blokfluit, improvisatie, directie en arrangeren. Daarna behaalde hij nog het Praktijkdiploma Koordirectie.

 

Direct in zijn eindexamenjaar 1985 gaf hij als organist een aantal uitvoeringen van Bachs Grote Orgelmis. Hij speelde o.a. in de Laurenskerk te Rotterdam, de Oude Kerk in Delft en de Haarlemse Grote- of St. Bavokerk. Hij maakte als organist concertreizen naar Duitsland en Polen en ontplooide zich met maandelijkse regelmaat vanaf 1986 in de Marktconcerten-cyclus van Open Hof. Bij zijn concertrepertoire speelt hij graag in op thema’s als een bepaalde componist en een jaartal, een bepaalde stad of een land, maar ook gemengde recitals gaf hij veel. Zeker in het buitenland lag het accent op Nederlandse componisten.

In 1979 werd hij dirigent van het Delfts Gemengd koor Ars Vocalis; in 1982 cantor-organist in Rotterdam Ommoord. Hij was dirigent van het Woerdens Kamerkoor, Toonkunstkoor Schiedam en Viswijvenkoor Sootjevisch.
Hij dirigeerde bekende werken als de Johannes Passion en het Magnificat van Bach, Händel’s Messiah en het Mozart-Requiem, maar ook bijzondere programma’s met twintigste-eeuwse muziek van Delftse en Rotterdamse componisten. Daarnaast heeft de oude muziek (bv. van Sweelink, Schütz en Monteverdi) en de improvisatie zijn liefde.
Hij is nu, in 2020, in Open Hof dirigent van de Open hof Cantorij, Kindercantorij Open Hof, het Oecumenisch Seniorenkoor en Koor Hemelsbreed.

Ook het schrijven van nieuwe kerkmuziek was en is een wezenlijk onderdeel van Willem Blonk’s leven.  dat is te horen op diverse kerkmuziek – cd’s die voorafgingen aan Ik sla mijn ogen op: De zon is al op, Zing, adem, zing, Hoop van alle volken, Om aanwezigheid, Liefde die blijft en Vocale Kerkmuziek. De laatste in 2017 onder aupiciën van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek (SNK).

Mede dankzij zijn stimulerende en bestuurlijke invloed zijn in Rotterdam-Ommoord de Stichting Open Hof Muziek en een bloeiende concertserie ontstaan.
Daarnaast heeft hij een lespraktijk opgebouwd als leraar orgel, piano, muziektheorie en koorzang. Zingschool Open Hof, voor kinderen, is zijn jongste initiatief op educatief gebied.