Open Hof Cantorij zingt in Berlijn
bekijk hier een fotoreportage

Van 22 t/m 24 mei heeft de Open Hof Cantorij een bezoek gebracht aan onze partnergemeente in Berlin-Grünau. Om het 30-jarig jubileum van de band tussen beide kerkgemeen­schappen muzikaal op te luisteren werd op zaterdag een uitgebreid concert gegeven en op zondag­morgen medewerking verleend aan een feestelijke kerkdienst.
Op de vrijdag na Hemelvaartdag werd al vroeg verzameld voor de busreis. Naast de OHC-leden ging ter versterking ook een aantal zangers en zangeressen van het In de Wolken koor mee en als begeleider Anton Doornheim. Ook enkele (oud)deelnemers van de Berlin-Grünau groep vergezelden ons op deze busreis. Na een voorspoedige reis kwamen we aan het eind van de middag aan bij ons Touristenhaus, mooi gelegen aan de rivier de Dahme. De slaapzalen waren zeer eenvoudig, maar alle noodzakelijke voorzieningen waren aanwezig.
Hoewel wij daar niet op hadden gerekend, had onze partnergemeente gezorgd voor een broodmaaltijd in het Gemeindehaus. Wat mij daarbij vooral opviel was dat alle gasten, bekend of onbekend, op bijzonder hartelijke wijze werden ontvangen door de Berlijnse kerk­gemeenschap. De gastheren en -vrouwen, vaak al behoorlijk op leeftijd, liepen zich werkelijk het vuur uit de sloffen om het ons naar de zin te maken. Na de maaltijd was er gelegenheid voor een wandeltocht langs de rivier en een lekker glas wijn op het ruime balkon van ons Touristenhaus.

Na de noodzakelijke nachtrust en een goed ontbijt stond op zaterdagochtend een uitgebreide repetitie gepland in de Friedenskirche. Deze kerk is onlangs prachtig gerestaureerd en ademt een heerlijke intieme en authentieke sfeer. Voor degenen die de kerk alleen nog in de oude staat hadden gezien, was de verassing des te groter.
Na de repetitie vertrokken velen per metro naar Berlijn centrum om in enkele uren nog wat van deze stad te zien. Zo bezochten wij met een groep de Brandenburger Tor, de resten van de Berlijnse muur, Checkpoint Charlie en het imposante Holocaust monument.
Om zes uur ’s avonds begon het concert in de Friedenskirche. Een afwisselend repertoire met onder andere eigen composities van Willem Blonk en delen van Mendelssohn’s Paulus Oratorium (dat in september volledig wordt uitgevoerd in Open Hof). Ook een Engelse psalm
en het indrukwekkende ‘When you believe’ kregen veel bijval. Tussen deze koorstukken was te genieten van schitterende intermezzo’s door Heleen van der Sijs op blokfluit en van een prachtig duet door Alex en Amalia. Voor het koor was het heerlijk zingen in deze entourage en met de mooie akoestiek van de gerestaureerde koepel.
Na het concert konden we in het Gemeindehaus genieten van een uitstekende maaltijd met heerlijke vlees- en visgerechten. Ook werden traditiegetrouw anekdotes verteld en liederen gezongen, zoals het vrolijke ‘Berliner Luft’.
Op zondagochtend vond een feestelijke en sfeervolle kerkdienst plaats in de Friedenskirche. Daarbij zong de Cantorij onder andere het ‘Veni Sancti Spiritus’ van Mozart en natuurlijk kon ‘Doorbreek onze muren’ niet ontbreken. Het is heel indrukwekkend om te ervaren hoeveel emotie wordt opgeroepen door het zingen van dit lied, dat ook 20 jaar geleden door de Cantorij in Berlijn werd gezongen, slechts enkele maanden voor de val van de muur.
Na de dienst stond de bus alweer klaar voor de terugreis. De Open Hof Cantorij kan tevreden terugkijken op deze reis, die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de jubileumviering van deze bijzondere vriendschapsband. Wat mij het meeste is bijgebleven, is de diepe betekenis van deze band voor onze Duitse vrienden.

Paul van Dongen