KINDERCANTORIJ WEEKENDJE WEG.

 

Zaterdagochtend 24 maart, bij Open Hof verzamelen zich 15 kinderen van de kindercantorij. Bepakt met slaapzak en bagage om met elkaar een weekend te gaan doorbrengen in het Don Boscohuis in Voorburg.

Voor sommige kinderen is dit de eerste keer dat ze zonder ouders van huis zijn en ze vinden het daarom allemaal erg spannend.

 

Als alle bagage en kinderen over 5 auto’s verdeeld zijn, vertrekken we om 10.00 uur richting Voorburg.

Daar aangekomen worden we door Angelique verwelkomd en worden de slaapzalen en bedden verdeeld.

Eén meidenkamer heeft stapelbedden 3 hoog en die bovenste bedden worden gauw door Julia en Demi bezet.

 

De enorme tuin van het Don Bosco huis ontdekken 

Als de bedden zijn opgemaakt, verwacht Angelique ons in de woonkamer om ons wat meer over Don Bosco te vertellen. De Italiaanse priester Giovanni Bosco (1815-1888) wilde verbetering brengen in de situatie van achtergestelde jongeren. In 1859 richtte hij hiervoor een religieuze congregatie op, de 'salesianen', die uitgroeide tot een wereldwijde organisatie met nu ruim 16.000 leden, waaronder 55 Nederlanders. Het Don Boscohuis is een plek voor bezinning, gezelligheid, veiligheid, acceptatie zoals je bent, rust, creativiteit, actie, lol en delen. Je bent nooit alleen en altijd welkom.

Angelique vertelt ons wie er nog meer wonen en met wie we rekening mee moeten houden. Ze wenst ons een fijn weekend toe.

 

Hierna gaat Willem met de kinderen repeteren om een begin te maken met de liedjes voor het jeugdconcert.  Ondertussen maken Trudy en Nienke de broodjes worst voor de lunch klaar.

Het is een heel gezellig groot gezin wat er dan om de enorme tafel zit.

 Gezellig rond de tafel broodjes eten.

 

Na het eten gauw opruimen en dan.…..met de bus en de tram naar het strand van Scheveningen.

Rennen naar het water

 

Daar aangekomen kunnen de kinderen haast niet wachten om naar het water te rennen en binnen 5 minuten zijn de eerste paar voeten al nat.

Gewapend met plastic zakjes worden de kinderen erop uit gestuurd om schelpen te verzamelen. In aansluiting op het 40 dagenproject van de kinderdienst - het labyrint - leek het ons leuk om dat in het groot met de kinderen op het strand te gaan maken. Nienke heeft de tekening van internet gehaald en tekent op het strand een heel groot labyrint. De lijnen moeten met schelpen worden opgevuld en al gauw staat iedereen gebukt om deze klus te klaren.

 De lijnen van het labyrint worden uitgezet.

Als het labyrint klaar is, moet er in gelopen worden. In oorsprong is het labyrintlopen een ritueel voor in de paasnacht waarbij het opgaan van de paaszon gevierd werd. In de vroege christelijke kerk symboliseerde het labyrint de komst van het licht en de wederopstanding.

Maar de kinderen vinden rennen een veel leukere optie. En dat valt nog niet eens mee. Er wordt hard gerend en de snelste loper is Sheldon met 57 sec.

Labyrintrennen

 

Er valt nog veel meer te zien en te doen. Lars bouwt een kasteel om het water tegen te houden en de storm van de week ervoor heeft er voor gezorgd dat er heel veel scheermessen en zeesterren op het strand zijn aangespoeld. We hebben meer dan 5 keer Patrick de zeester begraven.

 

 

 

 

 

Patrick de zeester

 

Ook moet er uiteraard worden gevoetbald. 7 tegen 8, maar dat maakt niet uit. Willem als scheidsrechter en Trudy en Nienke houden de punten bij en juichen bij elk doelpunt. Om 16.00 uur vinden we het welletjes en wordt de tocht terug naar huis ondernomen.

Daar aangekomen eerst even wat drinken en dan nog een uurtje repetitie.

Nog even een uurtje repeteren

 

Nienke en Trudy  gaan in de keuken aan de slag om voor het hele gezelschap macaroni

te maken.

mega maaltijd macaroni

Na het eten even lekker wat voor jezelf doen en om half 9: Bonte Avond!!

Nicole presenteert de avond en heel wat kinderen hebben iets ingestudeerd. Blokfluit en piano spelen, goochelen, toneelstukje, zingen, alles is goed en erg leuk.

Tot slot is er een optreden van Willem en Nienke als vissersvrouwen en vissersechtpaar

Het enthousiaste publiek

Om 22.00 is het tijd voor een wandeling in de tuin. In het theehuis vertelt Willem van de geest van Pat de zeester. Dit verhaal valt echter niet bij iedereen even goed. Hierna tanden poetsen en naar bed. Om 23.00 moet het stil zijn. Het wordt wel wat later, maar uiteindelijk is het toch stil in het huis. Helaas niet buiten het huis. De naastgelegen kerk heeft een klok die zich elk kwartier laat horen. Gelukkig duurt de nacht een uur korter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig 3-hoog slapen

Om half 9 is iedereen weer up and running. De twee koormoeders iets minder fris en fruitig dan de kinderen.

Na een gezellig ontbijt vertelt Nienke dat de paashaas ‘s ochtends vroeg al langs is geweest en dat hij eieren in de tuin heeft verstopt. Dus dat is zoeken geblazen. Het kost wat moeite om de laatste eieren te vinden, maar uiteindelijk is ook dat gelukt.

 

 

Waar heeft die haas al die eieren gelaten?

Na deze zoekpartij is het tijd voor een kleine viering in de woonkamer. Nienke verteld het verhaal van de rode bloementuin en met elkaar hebben we nog wat liedjes gezongen. Zonder muzikale begeleiding, aangezien Willem in de ochtenddienst in Open Hof moet spelen en dus al heel vroeg weg is gegaan, maar de kinderen hebben het er erg goed vanaf gebracht.

 

Om het thema van het labyrint wat verder uit te werken kunnen de kinderen als ze dat willen zelf een labyrint  gaan tekenen. Maar lekker  buiten spelen is ook prima. Tot groot plezier van Luuk is er een basketbalnet en er wordt flink gescoord.

 

 

En maar basketballen!!

 

We hebben ook nog levend ganzenbord gespeeld en na de lunch is het tijd om de boel in te pakken en op te gaan ruimen.

Met hulp van de grote meiden zijn de badkamers schoongemaakt en is alles gestofzuigd.

Om 15.00 uur staan 3 ouders klaar om ons weer naar Rotterdam te brengen, waar bij de Open Hof de andere ouders de kinderen staan op te wachten.

 

Al met al kunnen we terug kijken op een heel intensief en geslaagd weekend, wat zeker wat ons betreft herhaald mag worden.

De band tussen de kinderen onderling is echt hechter geworden en dat is iets om heel dankbaar voor te zijn.

 

Mede namens Trudy en Willem,

Nienke Timmers, koormoeder.

 

Nog meer foto’s zien?

Klik hier om te zien wat er zoal op het strand gebeurde.

Voor de bonte avond klik je hier.