Bidden voor de marathon
Loper en predikant Guus Koelman neemt initiatief voor dienst

In navolging van Londen en Berlijn wordt voor het eerst ook in Rotterdam een kerkdienst gehouden aan de vooravond van de marathon. Predikant en marathonloper Guus Koelman nam het initiatief en zal de dienst ook voorgaan.

Predikanten die besmet zijn met het loopvirus zijn vrij zeldzaam. Maar Guus Koelman is er zo één. De dominee van Open Hof Ommoord stond ooit om tien uur op de kansel, om vervolgens twee uur later aan de start te verschijnen van de Rotterdam Marathon. "Ik kon m'n aandacht vrij goed bij de dienst houden, alleen betrapte ik mezelf erop dat ik af en toe door het raam naar buiten keek hoe het weer was. "

Koelman hoopt op zondag 9 april zijn achttiende marathon te voltooien en doet wellicht een poging zijn persoonlijk record van 3.17 uur te verbeteren. Maar de Rotterdammer zal ook al heel blij zijn als de speciale kerkdienst in de Laurenskerk, op de avond voor de marathon, door een paar honderd mensen wordt bijgewoond.

Koelman deed het idee voor de kerkdienst op in Berlijn, waar marathonlopers, supporters en andere belangstellenden zich voor de marathon traditioneel in de Gedächtniskirche verzamelen. Het maakte een verpletterende indruk op de dominee. "Ik sidderde helemaal," zegt hij. "Het thema bij deze diensten is de gebeurtenis die eraan komt. De marathonkoorts neemt toe. Je voelt de geweldige vibratie die er aanwezig is en daar sluit je met de bijbel en het geloof op aan." Ook in Londen woonde Koelman de dienst een keer bij. "Dat was in 2001, de eerste editie na de aanslag op de Twin Towers in Amerika. De dienst was in een tent op een heel groot terrein. Iedereen werd uitgebreid gefouilleerd. Maar ook hier woonden een paar honderd mensen de dienst bij. "

Reden voor Koelman om de organisatie van de Rotterdam Marathon om medewerking te vragen voor de organisatie van zo'n kerkdienst. "Tot mijn verbazing reageerden ze heel positief. Nog niet zo heel lang geleden waren er spanningen tussen de kerken en de marathonorganisatie, omdat die het aanvangstijdstip wilden vervroegen."

Koelman weet in grote lijnen wat hij zal zeggen tijdens de dienst in de Laurenskerk. De predikant zal onder meer refereren aan de tocht van het volk Israël door de woestijn. "In de Bijbel is altijd beweging. Kerken komen er niet in voor. "Jezus loopt altijd met zijn mensen," doceert Koelman.
"De dienst krijgt een internationaal karakter. Er wordt Engels worden gesproken en ook liederen in het Duits en in het Frans worden gezongen."

De dominee durft niet te zeggen of het bijwonen van de dienst marathonlopers ook sneller maakt: “In zekere zin kan het helpen. Lichaam en geest horen immers bij elkaar. Inspirerende woorden kunnen je helpen goed aan de start te komen. En je kunt bidden om kracht. Maar of je er baat bij hebt? Tijdens het lopen raak je toch in een soort trance. Er gaat van alles en niets door je heen," spreekt Koelman uit ervaring. "En een verlanglijstje indienen bij de Heer is natuurlijk niet reëel. Als je onvoldoende hebt getraind, wordt de marathon hoe dan ook een mislukking."

De kerkdienst voor de Rotterdam Marathon is op zaterdagavond 8 april in de Laurenskerk. Aanvang: 19.30 uur.

Door Folkert van de Krol, 25-03-2006, ©AD