Kerkbalans 2006

Beste parochianen van Open Hof,

Op zondag 8 januari j.l. zou ik een toespraak houden over de Kerkbalans. Door een regiefout kwam het daar niet van. Ik betreur dat net als velen van u. Ik wil u toch de inhoud van mijn toespraak niet onthouden en voeg hem daarom bij de brief over de kerkbalans.

“Een kerk is heel wat waard ”.

Het afgelopen jaar heb ik goed mogen ervaren van wat voor waarde Open hof voor ons allen is. In dat jaar werd ik regelmatig verrast door de activiteiten die Open hof allemaal herbergt. Activiteiten die aangestuurd worden door besturen, professionals en door u als, enthousiaste maar schaars wordende, vrijwilliger.

Het afgelopen jaar bleek dat veel vrijwilligers actief zijn.

Niet alleen binnen de R.K maar ook in Oecumenische verband. De groei van ons koor is een goed teken, en voor deze gemeenschap van onschatbare waarde. Wat ook bleek is dat vacatures op cruciale plaatsen in de diverse bestuurslagen, moeilijk opvulbaar zijn. Ook in 2005 hebben een aantal vrijwilligers hun activiteiten neergelegd en bleek geen aanvulling mogelijk.
De druk op de beschikbare vrijwilligers wordt hierdoor groot en we proberen als bestuur zo goed en zo kwaad als het kan de ontstane gaten op te vullen. U begrijpt dat we hierdoor minder kunnen doen, dan we zouden willen.

Juist de lopende processen:
•  binnen de IPV, de interparochiale vereniging van Ceacilia, de Paulus en Open Hof, en de mogelijke samenwerking met Nieuwerkerk op termijn,
•  de oecumene en de mogelijke nieuwbouw van Open Hof, vragen extra mensen die hier vorm aan moeten gaan geven.

We zijn toch ‘samen kerk', niet alleen nú, maar toch ook in de toekomst ???

Ik doe daarom een dringend beroep op u als parochiaan van Open Hof dat als u bestuurlijke- of andere kwaliteiten in zich heeft, serieus te overwegen een rol(Letje) binnen ons team van vrijwilligers te willen vervullen. U kunt ons, de leden van de coördinatiegroep, aanspreken om te bekijken of u iets voor ons allemaal zou kunnen betekenen.

Want… samen mét u zorgen alle activiteiten er voor dat:
•  Open Hof een baken is voor Ommoord, Zevenkamp en Nesselande. Een wegwijzer en gids voor u om:
•  samen te komen voor bezinning, gebed, ontmoeting en gesprek.
•  door gedragen te worden als u het moeilijk heeft of ziek bent,
•  een luisterend oor te zijn en zo goed als mogelijk is, u te sterken en te troosten vanuit het licht van het geloof.

Open Hof wil voor u deze gids zijn! En u weet net zo als ik dat een gids geld kost.
•  We hebben een kerkgebouw dat plaats biedt om samen te komen. U bent gehecht aan dit gebouw en heeft er misschien een belangrijk deel van uw leven in doorgebracht. U heeft mogelijk afscheid moeten nemen van geliefden uit uw omgeving, of vreugde mogen beleven aan doopvieringen, eerste communie of huwelijksvieringen van uw dierbaren. Dit kerkgebouw is méér dan van hout en steen! De lasten van het kerkgebouw zijn hoog. Vernieuwing is noodzakelijk om Open Hof te behouden voor ons allemaal. We willen een kerk behouden waarin het goed toeven is; waar we kunnen vieren, ontmoeten en afscheid nemen. Maar…. een goed toegerust kerkgebouw kost geld.
•  We zijn solidair met en voor elkaar. Vaak hoor je dat solidariteit ver te zoeken is en de individualisering toeneemt. Dat we in Open Hof elkaar broeders en zusters noemen is goud waard! Samen helpen we de zwakkeren in de wijk, genieten van elkaars aanwezigheid en dragen bij aan vrijwillige activiteiten voor jong en oud, al dan niet met onze kerk verbonden. Samen betalen we mee aan dit systeem van solidariteit en betalen daarom naar draagkracht mee. Solidariteit is ons geld waard!
•  Er is geen Open hof zonder een actief en enthousiast pastoraal team en andere betaalde krachten. Ook voor hen geldt dat er brood op de plank moet zijn. Open hof heeft mensen in dienst om u en die activiteiten te bieden die wij belangrijk vinden om kerk in de wijk te kunnen zijn. Deze betaalde krachten zijn meer dan noodzakelijk omdat je het niet alleen met vrijwilligers af kan.

De kerk kost geld. Wat vindt u… is onze kerk dat waard?

Kerkbalans

U begrijpt het dat uw financiële bijdragen noodzakelijk zijn en blijven. Het afgelopen jaar hebben we nipt de financiën op orde kunnen houden. Ik wil vanaf hier met name Rolf Timmers en Henk van der Wielen dank zeggen voor het opnieuw sluitend krijgen van de financiën.

De groep die financieel bijdraagt wordt jaarlijks kleiner en elke euro wordt twee keer omgekeerd voordat hij wordt uitgegeven. Ik hoop van harte dat ik mag rekenen op uw gulle bijdrage. En als u net als ik vindt dat Open hof niet moet snijden in haar activiteiten en dat u deze kerk heel wat waard vindt, dan kan een financieel extraatje in deze kerkbalans 2006, naast uw eventuele persoonlijke bijdrage, ons veel helpen!

Namens de Coördinatiegroep dank ik u voor uw bijdragen in welke vorm dan ook en wens ik u: “een goed, gezond en gezegend 2006 toe”.

Frank Voermans
Plv.voorzitter CG