Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Opvang statushouders – Huisraad en buddy gezocht! – update 27 januari
Categorie: Aankondigingen

Update opvang statushouders update – 27 januari : start kluswerkzaamheden 2e huis

Klusretraite

Wist u dat klussen heel rustgevend is? Lekker even uw hoofd leegmaken terwijl u de kwast of schuurmachine hanteert.

Nadat de eerste woning een indrukwekkende metamorfose heeft ondergaan, zijn we op zoek naar klussers voor de 2e woning aan de Spechtstraat (net na de Maastunnel op Zuid). De doelstelling is om de woning begin maart klaar te hebben, zodat daar een vluchtelingengezin kan gaan wonen. We beginnen zaterdag 11 februari. Het wordt een uitdaging, maar met uw hulp gaat het vast lukken. We werken weer volgens de 3 s’en: schuren, schilderen en schoonmaken. We beginnen uiteraard met schuren en schilderen. Geef u op in grote getale. Misschien is het een leuk idee voor een gemeenteweekend, of om samen met uw Bijbelkring, boekenkring etc. een keer samen de handen uit de mouwen te steken.

Opgeven kan bij chef kluswerkzaamheden: Linda de Vries (06-52759901 lindadevries87@gmail.com). 

Herhaaloproep: laatste spullen nodig om het leven van Esraa te veraangenamen

Hierbij nog een herhaaloproep voor de (laatste) spullen voor de woning van Esraa:

  • set gordijnen (2): samen minimaal 3,46m breed en 1,96m lang. Mag ook groter dus, er is al iemand die ze wil vermaken.
  • computer (desktop/ laptop): maximaal 10 jaar oud.
  • fiets: damesmodel, laag model.

Ook een welkomstkaartje kan nog steeds. Het adres is: Bieslandstraat 79b, 3037LB, Rotterdam  (Esraa Mourad).

Als u vragen heeft waarom we als PKN Noordrand een woning ter beschikking stellen aan een vluchteling kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com).

 

Update opvang statushouders update – 23 januari

Nieuwe bewoonster in de woning in het Liskwartier!

 Na weken klussen, spullen verzamelen, afspraken maken met de gemeente is het zo ver! De nieuwe bewoonster is deze week ingetrokken in de woning, die we – met uw hulp – voor haar klaargemaakt hebben. Ze zal daar in ieder geval voor 6 maanden wonen. We hopen dat ze zich er snel thuis zal voelen. Hieronder stelt ze zichzelf even voor. 

Even voorstellen

“My name is Ersaa Mourad and I am from Palestina. I am 28 years old. Last ten years I lived in Libanon. I lived in Syrië before, but when the war was coming we moved to Libanon. 13 months ago I came to the Netherlands.

First I stayed three days in Ter Apel and after that I stayed 1 months Budel. The last year I lived at a ship in Rotterdam. The first 10 months I was on the MPS Rotterdam at the ‘Spoorweghaven’ near the Erasmusbridge and the last two months I stayed at a ship at the Schiehaven.

In the next few months I would really like to learn the Dutch language and after that I would like to study and work in the neighbourhood. I prefer to get work in the ICT.”

Voor hen die de Engelse taal niet machtig zijn volgt hieronder de vertaling.

“Mijn naam is Ersaa Mourad en ik kom uit Palestina. Ik ben 28 jaar oud. De afgelopen tien jaar heb ik in Libanon gewoond. Ik heb eerder in Syrië gewoond, maar toen de oorlog op komst was, verhuisden we naar Libanon. 13 maanden geleden kwam ik naar Nederland.

Eerst verbleef ik drie dagen in Ter Apel en daarna verbleef ik 1 maand in Budel. Het laatste jaar woonde ik op een schip in Rotterdam.
De eerste 10 maanden zat ik op de MPS Rotterdam aan de Spoorweghaven bij de Erasmusbrug en de laatste twee maanden op een schip in de Schiehaven.

De komende maanden zou ik heel graag de Nederlandse taal willen leren en daarna graag in de buurt willen studeren en werken. Het liefst ga ik aan de slag in de ICT.”

 

 Wat hebben we nog nodig?

Dankzij uw hulp hebben we veel spullen kunnen verzamelen voor de woning.

We zijn nog op zoek naar de volgende (laatste) spullen:
–  set gordijnen (2): samen minimaal 3,46m breed en 1,96m lang.
–  computer (desktop/ laptop): maximaal 10 jaar oud.
–  fiets: damesmodel, laag model.

Misschien is het leuk om Esraa te verrassen met zoveel mogelijk welkomstkaartjes. Het adres is: Bieslandstraat 79b, 3037LB, Rotterdam.

Nieuws over de 2e woning die we ter beschikking stellen aan statushouders volgt snel.

Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros

 

 

Update opvang statushouders – 8 januari

update over de opvang van statushouders in een woning van de kerk in het Liskwartier.

Het was een roerige week met hoogte- en dieptepunten. Het klussen ging als een speer, daar lag het niet aan. Helaas kregen we vanuit de gemeente op het allerlaatste moment het bericht dat de beoogde plaatsing van de zwangere Syrische vrouw niet doorgaat. Het COA is niet heel scheutig met informatie, maar waarschijnlijk had ze al een andere plek gevonden, mogelijk bij familie. Laten we voor haar hopen dat ze op een plaats terecht is gekomen waar ze net zo welkom is, als bij ons.

Voor ons was het wel een bittere pil. Zeker omdat we er met elkaar zo naar toegewerkt hadden en afgestemd op haar situatie. Iemand uit de Goede Herderkerk had al aangeboden een houten rammelaar te maken… Ook hadden we al van veel mensen babyspullen en ledikantjes/wiegjes aangeboden gekregen… Deze spullen zijn nu niet meer nodig.

We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, maar zijn doorgegaan met het klussen. Aan ons zal het niet liggen dat de woning gereed is voor iemand om te verblijven. En de woning is nu zo goed als af!

Foto’s: interieur van de woning

Hoe nu verder?

Na een gesprek met de gemeente Rotterdam zijn zij direct aan de slag gegaan om een nieuwe kandidaat te zoeken. Omdat de vrouwen met kind of in verwachting naar de woorden van de gemeente ‘ niet voor het oprapen’ liggen, is het voorstel vanuit de gemeente om nu een alleenstaande jonge alleenstaande Syrische vrouw te plaatsen. Wij denken dat we ook voor haar een thuis kunnen bieden met de woning. De beoogde datum van overdracht ligt rond 15 januari. Hopelijk gaat deze plaatsing echt door!

Als u vragen heeft waarom we als PKN Noordrand een woning ter beschikking stellen aan een vluchteling kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com).

Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros

 

Update opvang Statushouders – 17 december

Hierbij een korte update over de opvang van statushouders in een woning van de kerk in het Liskwartier.

Bedankt voor de spullen!

Wij hebben heel veel foto’s van banken, stoelen en tafels ontvangen.  We vinden het geweldig om te zien dat we zoveel positieve reacties ontvangen!
Op dit moment zijn wij bezig om te kijken hoe we de woning willen inrichten en welke spullen wij hierbij nodig hebben. Als we dan nog spullen nodig blijken te hebben, hoort u dat van ons. Voor vragen over de aangeboden huisraad kunt u contact opnemen met Jaco Groenewoud (06-44 98 25 97 / jaco_groenewoud@hotmail.com)

Klussers gezocht!

Deze week zijn wij bij de woning wezen kijken. Om de ruimten klaar te maken voor bewoning zijn we nog op zoek naar klussers! Kort samengevat moeten er drie dingen gebeuren: Schuren, Schilderen en schoonmaken. Doelstelling is om deze werkzaamheden uit te voeren tussen Kerst en Oud & Nieuw. En hiervoor kunnen wij uw hulp gebruiken!
Dus heeft u nog een middagje of ochtendje over en vindt u het leuk om samen een huis op te knappen, dan horen wij dit graag! Wilt u hierbij aangeven wanneer u beschikbaar bent?
Specifiek zijn wij nog op zoek naar een timmerman en iemand die houten vloeren kan opknappen!
Opgeven kan bij Linda de Vries (06-52759901 – lindadevries87@gmail.com) of via u wijkdiaconie!

Buddy update!

Vorige week hebben wij een oproep gedaan voor Buddy’s. Ook hier hebben wij al een aantal positieve reacties op ontvangen, waarvoor enorme dank!
Inmiddels hebben wij doorgekregen dat onze woning beschikbaar wordt gesteld aan een ’toekomstige’ moeder van 22. Zij is op dit moment zwanger van haar eerste kindje. De culturele achtergrond is op dit moment nog niet bij ons bekend. Wij zijn op zoek naar een Buddy die contact  met haar wil onderhouden en haar wil helpen met de praktische zaken, zoals hulp bij boodschappen, het begeleiden van doktersbezoek etc. Qua tijdbesteding moet u denken aan één dagdeel per week, ongeveer 3-4 uur. Het gaat om een periode van een half jaar (januari t/m juni). Als u meer wil weten of interesse heeft, kunt u contact opnemen met  Linda de Vries (lindadevries87@gmail.com / 06 52 75 99 01).

Scriba Wijkdiaconie Open Hof, Hans Ros tel: 0655568603

Enkele maanden geleden is binnen de PKN een initiatief gestart om mee te helpen bij de opvang van statushouders. Alle PKN gemeenten zijn opgeroepen om leegstaande woningen beschikbaar te stellen voor statushouders. Op deze manier kunnen we helpen om de vastgelopen vluchtelingenopvang weer op gang te krijgen. Dat is belangrijk, omdat vluchtelingen, die weten dat ze in Nederland mogen blijven (statushouders), recht hebben op een woning en niet eindeloos in een AZC zouden moeten verblijven. De Protestantse kerken in de Noordrand, waar ook deze wijkgemeente deel van uitmaakt, ondersteunen dit project. Als PKN Noordrand hebben wij een aantal woningen in bezit. De Kerkrentmeesters hebben aangegeven dat zij 2 woningen beschikbaar willen stellen voor statushouders. De eerste woning zal per 1 januari bewoond gaan worden. Het gaat om een moeder met haar kind. Deze woning ligt in het Liskwartier. Met de gemeente Rotterdam is afgesproken dat wij de woningen gemeubileerd opleveren. Ook zoeken we nog iemand die buddy wil zijn voor dit gezin. Hieronder leggen we uit wat we daarmee bedoelen.

Huisraad gevraagd! Wij zijn voor nu op zoek naar de volgende spullen:

  • Eenpersoonsbed;
  • Eettafel, met stoelen;
  • Bank;
  • Salontafel;
  • Stoelen voor in de woonkamer;
  • Lampen (hang- en staande lampen)
  • (Kleding)kasten.

Als u één van deze spullen over heeft, kunt u daar een foto van maken en deze foto mailen/appen naar de voorzitter van de centrale diaconie, Jaco Groenewoud, of uw eigen wijkdiaconie. De spullen moeten wel heel en schoon zijn. De contactgegevens van Jaco zijn:   jaco_groenewoud@hotmail.com / 06 – 44 98 25 97. Wij laten u zo snel mogelijk weten of we uw spullen kunnen gebruiken.

Buddy gevraagd! Als kerk willen wij dit gezin graag warm ontvangen. Hiervoor zoeken wij een buddy. Een buddy heeft als taak om contact te onderhouden met het gezin en te helpen met praktische zaken, zoals hulp bij boodschappen, het begeleiden van doktersbezoek etc. Qua tijdbesteding u denken aan één dagdeel per week, ongeveer 3-4 uur. Het gaat om een periode van een half jaar (januari t/m juni). Als u meer wil weten of interesse heeft, kunt u contact opnemen met de penningmeester van de centrale diaconie: Linda de Vries (lindadevries87@gmail.com / 06 52 75 99 01).

Wijkdiaconie Open Hof Ommoord