Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
1 nov. Culturele koffieochtend Fonteinkerk
Categorie: Aankondigingen

Het verborgen, mysterieuze en wonderlijke leven van Paddenstoelen
Op vrijdag 1 november wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden. Een gezellige ochtend met koffie waarbij Leo Brand bij ons te gast is die een presentatie komt houden over paddenstoelen.

Paddenstoelen hebben in de loop der eeuwen altijd de mensheid verbaasd. Ze zijn dan ook altijd verbonden geweest met de mythen en sagen van het volksgeloof. Men vond het maar raar en niet gewoon, eigenlijk was het allemaal maar hekserij of …. had het te maken met de duivel? Dat kon toch eigenlijk ook niet anders want de ene dag liep je door het bos te wandelen en was er nog niets te zien, niets aan de hand dus. Maar o wee, de volgende dag stond het bos vol met van die kleurrijke gekke dingen. Vele verhalen over heksen, trollen, feeën en kabouters, elfjes en ja zelf de duivel deden dan ook de ronde. En ja….. was de paddenstoel niet de zetel van een pad, ook al zo’n duivels dier. Heden ten dagen is dat nog steeds aan de naamgeving van sommige paddenstoelen en zwammen te merken. Namen als: Satansboleet, Heksenboleet, Duivelsei, Duivelsbrood russula, Elfenbankje en Vliegenzwam worden nog steeds in verband gebracht met die verhalen die Leo Brand zeker ook tijdens deze lezing zal vertellen.

Met deze lezing probeert hij een beeld te scheppen van een aantal paddenstoelen en zwammen die in Nederland voorkomen. Waar men ze kan vinden en wanneer. Zowel de echte paddenstoelen, met een hoed en een steel, alsook de meest voorkomende  houtzwammen zullen worden besproken.

U bent van harte welkom!

 

 

Tijd: Vrijdag 1 november van 10 – 12 uur
Plaats: Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam
Onderwerp: Het verborgen, mysterieuze en wonderlijke leven van paddenstoelen

 

Komende Culturele Koffieochtend: 6 december  – Postzegels door Anton Schippers

 

Marijke Kwant