Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Berichtje van mijn nichtje
Categorie: Column

…. ze vindt het leuk om te schrijven over haar omgang met haar dementerende moeder. “Daardoor geniet ik er twee keer van” zegt ze en wellicht vinden anderen het ook aardig, dacht ik.

Jan Nuijten

Vanmorgen op tijd uit bed. Boodschappen doen voor pa en ma en voor mezelf. En daarna wil ik nog in m’n eigen huis en tuin aan de slag, dus vandaag geen tijd om uit te slapen. Wanneer ik met twee tassen boodschappen aankom bij ma (pa slaapt nog lekker ) zegt ze: zo heb jij dat allemaal alleen gedragen. Dat is zwaar. Ik zeg dat t wel meevalt. We gaan samen de boodschappen opruimen. Ik zeg, geef maar aan ma, dan zet ik het wel weg. Ma geeft boodschappen aan en vraagt waar het allemaal moet staan. Wanneer ik naar de kelder loop om een fles advocaat weg te zetten (vindt ze heerlijk met slagroom) loopt ze achter me aan met een pakje boter. Ze vraagt: waar moet dit. Ik zeg dat het in de koelkast kan. Ze kijkt me verbaast aan en zegt, die hebben we toch niet? Ik zeg, ja hoor, die staat in de keuken. Oh zegt ze, waar is die? Kom maar ma, ik zal het je laten zien. In de keuken trek ik de koelkast open en zeg, kijk ma hier mag het in. Een blik van herkenning, oh ja natuurlijk. Wanneer de boodschappen opgeruimd zijn is het tijd om alvast het avondeten te maken. Hoeven ze het vanavond alleen maar op te warmen. Ze hadden zin in boerenkoolstamp dus heb ik alles daarvoor gekocht. Ma, wil jij de aardappelen schillen? Dat kan ze nog als de beste. Ma gaat aan de slag nadat ik haar alles heb aangegeven. Waar moeten ze in vraagt ze. In die pan die daar staat ma. Moeten ze in vieren? Is goed ma. Ondertussen zet ik een muziekje op. Andre van Duin zingt Wim Sonneveld. Oude herkenbare meezingliedjes. Ma begint ook gelijk mee te zingen over die Amsterdamse grachten. Samen bereiden we het eten. Ondertussen vraagt ma iedere keer hoe ik het klaarmaak. Terwijl de aardappeltjes staan te pruttelen (boerenkool komt uit een potje van hak en hoeft dus niet mee te koken😀) doen ma en ik een dansje in de keuken. Heerlijk. Zo deden we dat vroeger ook wel eens. Maar dan met pa. Samen dansen in de kamer op de muziek van ABBA. Wanneer we uit gedanst zijn is het tijd voor thee en een lekker vers krokant broodje kaas. Pa is ondertussen ook beneden en heeft de muziek zachter gezet. Zo doof ben ik nou ook weer niet hoor zegt hij. 😂😂😂😂. We eten samen een broodje. Thee en koffie erbij. Samen met ma stamp ik daarna de boerenkool door de aardappelen. De kippenpoten zijn ondertussen ook gaar. Ze kunnen vanavond lekker eten. En nu……naar mijn eigen huis waar ook nog veel klusjes wachten om gedaan te worden. Maar nog even niet. Eerst thee. En dan lekker in de tuin lunchen en even een tijdschrift lezen. Weet niet of dat hekje vandaag nog afgeschilderd gaat worden. Maakt ook niet uit. Komt goed.ooit😀