Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Verliefdheden
Categorie: Column

Mijn vader was een tuinder, maar in Bergen op Zoom werd meestal over een hovenier gesproken. Hij teelde allerlei groenten en fruit en met mijn broers en zusters werden we daar vaak bij ingeschakeld. Dat betekende dat we vaak voor dag, dauw en schooltijden op de tuinderij aan het werk moesten. In deze tijd van het jaar stonden we dan dikwijls gebukt om asperges te steken. Ik moet daar vaak aan terug denken en dikwijls schiet me dan het gedicht te binnen van de bekende Bergse woordkunstenaar Paul Asselbergs. Hij schreef heel beeldend over verliefde aardbeien en cacaobonen, maar het meest bekende gedicht gaat over de verliefde asperge. Hovenier Nuijten komt daar ook in voor. Vooral het laatste vers vind ik boeiend en origineel.

Jan Nuijten

 

De Verliefde Asperge

 

Ik lag met jou in hetzelfde bed.

We sliepen wel rechtop.

Jij stak er net wat bovenuit:

vandaar jouw blauwe kop.

‘k Was stapel op jouw lange lijf,

dat mag je nu best weten.

Ik vond jou echt een reuze-wijf:

gewoon om op te vreten.

Laatst droomde ik de hele nacht

aan één stuk door van jou.

Jij werd mijn bruid, mooi in het wit,

omdat ik van sleepasperges hou.

Plots werd mijn droom heel bruut verstoord:

ik bloeide aan m’n kuiten.

We werden allebei vermoord

door zo’n hovenier …van Nuijten.

We werden in een kist gelegd

en spoedig daarna gewassen.

Mijn rug was krom, de jouwe recht,

jij werd dus Eerste Klasse.

Wat wreed toch van zo’n hovenier

ons zó uiteen te rukken.

‘k Heb jou daarna nooit meer gezien,

want ik lag bij de stukken.

Weet je wat ik het gekke vind?

’t Is eigenlijk heel stom:

terwijl óns leven in de grond begint,

is dat bij de mens nét andersom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties op “Verliefdheden”

  1. Paul Asselbergs schreef:

    ik wil graag een mededeling aan u doen. er komt een boek uit over mijn gedicht de verliefde asperge. paul.asselbergs@home.nl

  2. Jan Nuijten schreef:

    Ik wil de webmaster bedanken en complimenteren voor het invoegen van de foto van een asperge die uit zijn bedje wordt geplukt.