Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Onverwachte belevenis
Categorie: Column

Door nieuwsgierigheid gedreven besloot ik mijn auto toch te parkeren. Daarvoor had ik namelijk mijn vrouw en schoonmoeder afgezet voor het kerstconcert van The Credo Singers . Mijn nieuwsgierigheid had te maken met het feit dat ik wilde weten hoe de organisatie binnen de kerkzaal vorm had gekregen. Zo’n massale happening in een volle Open Hof wilde ik van dichtbij zien. Bij de ingang maakte ik mij bekend met de reden dat ik wilde doorlopen. Mij werd keurig netjes doorgang verleend. Bij het binnen komen van de kerkzaal werd ik verrast door de professionele opzet. De verlichting op de muren in combinatie met de plafond verlichting prachtig ingekleurd t.b.v. de filmopname. De kerstboom kreeg hierdoor een extra kleurrijke dimensie. Het geluid, verzorgd door het koor,  was met eigen boxen en bedieningstafel in stelling gebracht. 

     Credo S Dames Trompet 

Credo S Heren

De kooropstelling stond er indrukwekkend bij en ik dacht: “ in ieder geval wil ik het begin meemaken om een oordeel te kunnen vormen”. Het koor kwam georganiseerd binnen, gevolgd door dirigent en solisten. Hoe zou zo’n groot koor klinken in onze Open Hof? Het gemengd koor, 120 mannen en vrouwen, zette prachtig in met ‘Born a King’. Onder de indruk hiervan besloot ik te blijven en nam plaats achter in de kerkzaal. Het programma  bleef mij boeien met onder meer het bijzondere kerstoratorium ‘EEN NIEUW BEGIN’ van  Johan Bredewout. Wat mij in het programma opviel was dat de liederen voor koorzang eigentijds op een warme, toegankelijke manier waren bewerkt door de dirigent Bert Kruis.

Dirigent Bert KruisCredo S Dames Hobo

Na de pauze werden we verrast op een fluitsolo van hoog niveau met de melodie van het bekende kerstlied ‘Hoor de Eng’len zingen d’Eer . Ik keek als amateurorganist uit naar de hobosolo  ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ van J.S. Bach , die in de Advent periode meestal op orgel wordt uitgevoerd en zat met spanning te wachten hoe dit zou worden gebracht. De hobo speelde de uitkomende stem zo magistraal dat ik dacht “hoe zou de Meester dit zelf hebben gevonden”. Dan de KERSTFANTASIE van Harm Hoeve door 2 trompettisten vertolkt. Wat zij hebben neergezet kan niet simpel afgedaan worden met ’dat was mooi’.  Zo langzamerhand raken de superlatieven op!

fl tr

Het moet een voorrecht zijn om met zoveel gekwalificeerde solisten te mogen optreden. Verder mag gezegd worden dat het slagen van de avond mede toe te schrijven is aan de voortreffelijke leiding van de dirigent. Na  het massale en indrukwekkende  “ERE  ZIJ GOD “ en het slot de koorzang van ‘Nog altijd wordt verteld’ verliet ik ‘mijn’ Open Hof. Vrouw en schoonmoeder waren verbaasd dat ik in Open Hof aanwezig was. Met een fantastische avond op zak bracht ik mijn schoonmoeder terug naar IJsselmonde. Ik eindig met mijn dank uit te spreken voor de mooie kerstavond die ik onverwachts heb mogen beleven.

 

Jan Groenendijk
Voorzitter Stichting Kerken Ommoord: Open Hof

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie op “Onverwachte belevenis”

  1. Bertine Blom schreef:

    Geweldig!! Hoe kan ik in contact komen met Bert Kruis? 0650640365 , http://www.Bertine Blom.nl