Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Eindeloos
Categorie: Column

Doodlopende weg
Een columniste schreef  in een van haar stukjes iets leuks over doodlopende wegen.

Toen ik dat las bedacht ik dat die wegen eigenlijk niet bestaan, want ze lopen  niet echt dood. Ze leiden altijd ergens heen en aan het einde kun je altijd verder. Je moet dan wel gaan lopen, varen , zwemmen, klimmen of vliegen maar als je dat doet kom je toch weer ergens anders. Er is altijd een vervolg. Trouwens een weg ligt vast op de bodem,in de lucht of in het water. Een kind zou zeggen dat een weg  niet kan lopen en doodlopen dus helemaal niet.

Is het met het leven ook niet zo, want bestaat er wel een einde, een echt einde? Alles wordt toch op de een of andere manier  opgenomen en duurzaam hergebruikt. Het boeddhisme neemt dat echt letterlijk met de gedachte aan reïncarnatie. 

Ook als je zonder nageslacht sterft blijf je doorgaan. Je lichaam  vergaat,  maar de resten worden opgenomen in de natuur in een volgend systeem. Alleen wordt het bij een crematie wat ingewikkelder om door te gaan, zeker wanneer je in een urnenpotje wordt opgesloten. Hoewel, de as wordt als materie toch ook weer opgenomen in de aarde. Laten ze mijn as dus maar liever uitstrooien, dan kom ik nog eens ergens anders terecht denk ik wel eens. En ook als ik begraven zou worden,  blijf ik toch op de een of andere manier steeds doorgaan, eeuwig, voortdurend, altijddurend en eindeloos. Zoals Heraclitus al zei met zijn uitspraak over Panta Rhei, : “Alles Stroomt, of alles is in beweging. Wanneer je gelooft in een hemel of hel dan ga je daarna, op een andere manier,ook nog geestelijk verder in de eeuwigheid.

Toch betrap ik mezelf op een denkfout als ik het over die eeuwigheid heb. Want eeuwig is niet alleen eindeloos zonder eindpunt, maar ook zonder een beginpunt, heb ik vroeger geleerd. En op dat punt voldoen we niet aan dat uitgangspunt, want we hebben allemaal een start gemaakt op onze geboortedag of zo u wilt op de dag (of nacht) waarop we werden verwekt.

Of kan ik nog verder terugkijken via mijn stamboom bijvoorbeeld? Op de een of andere manier zou je dan bij een Adam en Eva moeten uitkomen en dus toch weer een startdatum scoren en niet eeuwig zijn? Nee toch, denk ik, dat stel kwam niet uit de lucht vallen, maar uit Het Licht en dat is eeuwig, toch?

Jan Nuijten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *