Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Sterrenvluchten
Categorie: Column

arend

In de regel let ik niet erg op de benzinemeter, maar deze keer kon ik er niet omheen. In het vliegtuigje met een dubbele besturing stond de  meter vlak voor mijn snufferd op nul. De bestuurder leek er geen aandacht aan te schenken, dus met enige aarzeling maakte ik in mijn “beste Frans” de piloot er op attent. Gelukkig begreep hij me, wellicht ook omdat mijn handgebaren duidelijker waren dan de taal. En grinnikend kantelde hij een schakelaar boven zijn hoofd om, waarna mijn benzinemeter naar 80% floepte. Vanaf dat moment zweefde ik als een arend over de Pyreneeën, niet op zoek naar prooi wel naar mooie onvergetelijke beelden.

Na de landing op de landingsstrip ter grootte van een half voetbalveld, roemde de piloot mijn moed, maar kon het niet laten op te merken dat mijn Engels veel beter was dan mijn Franse uitspraak. Zelf sprak hij overigens geen letter Nederlands.

Een paar dagen later zagen we in de verre nachtlucht een lichtje boven de bergen dalen. Zo hoog was ik met het sportvliegtuigje niet geweest dus waarschijnlijk dachten we, is het een groter toestel. Echter naarmate het toestel zakte werd het lichtje niet groter, raar! Even later was het lichtje verdwenen. Gewoon achter de bergrug. We hadden er even niet aan gedacht dat het draaien van de sterrenhemel in de bergen eerder opvalt dan in ons platte land. Vooral in donkere streken kan ik me indenken dat sommigen dan spreken over de “Bodem van de hemel” waarin elke ster een overledene aangeeft.

Vakantie vieren betekent voor ons ook kerken kijken en als het even kan een concert bezoeken. Deze keer sloegen we daarbij twee vliegen in een klap. Want we hoorden dat er in een ander dorp een bijzonder concert zou plaatsvinden in een kapel. Dat dorp bleek een gehucht met 127 inwoners en een slanke kerktoren boven op een heuvel. Het concert was echter gepland in een kleine kapel aan de voet van de heuvel. Daar zong een zekere Nicole Rieu een lange serie levensliedjes. Die zangeres had een prachtige stem en begeleidde zich heel mooi op een antieke gitaar. Of ze familie is van onze André was weten we niet. Wel dat je die zangeres ook een ster kon noemen. Zeg maar een wereldster want In de zeventiger jaren was ze als 4e geëindigd in het Eurovisiesongfestival.

Bij het slot van dit sterrenverhaal kan ik het niet nalaten om 2 liederen te noemen die ons bij deze vakantie te binnen schoten. Zo dacht Mieke aan psalm 121, elke keer als ze naar de bergen keek en ik aan de strofe over de arend van Lied 891 toen ik er boven zweefde.

Jan Nuijten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties op “Sterrenvluchten”

 1. Melisa schreef:

  my partner has sttraed a new job last week and has worked nights mon-fri I had to work a double shift at the hospital saturday then he worked mornings sunday and i worked afternoons sunday so we spent the extra hour catching up on the weeks events and a bit of romance with candles and music x

 2. Jan Nuijten schreef:

  Lied 891 is wellicht met de Engelse titel beter bekend als “The power of your love”. In de laatste regel schrijft de dichter/componist: “Bent u bij mij, dan vlieg ik als EEN AREND, omdat uw geest mij draagt.”

 3. Jan Lensing schreef:

  Lied 891 is wellicht met de Engelse titel beter bekend als “The power of your love”. In de laatste regel schrijft de dichter/componist: “Bent u bij mij, dan vlieg ik als EEN AREND, omdat uw geest mij draagt.”

 4. Jan Lensing schreef:

  Aardig verhaaltje.
  Psalm 121 kan terugvinden, maar lied 891 zegt mij niks