Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
De Zegen van Jaap
Categorie: Column

Tineke was al een paar dagen erg ziek en dat maakte de taak van Jaap er niet makkelijker op. Jaap was al jaren lang een van haar mantelzorgers en eigenlijk vond hij het steeds moeilijker  worden om haar goed te helpen. Hij was tenslotte maar een gewone gepensioneerde  en zeker geen verpleger.

Een paar weken geleden had een katholieke pastor uit de wijk haar de ziekenzalving  gegeven. Jaap was erbij geweest en had ook een gebed uitgesproken. Hij was dan wel  protestant, maar dat was voor Tineke en de pastor geen enkel bezwaar.

Intussen was haar toestand duidelijk  achteruit gegaan. Ze verloor af en toe het bewustzijn om tenslotte min of meer in coma te raken. De arts kon niks meer voor haar betekenen. Daarom belde Jaap maar eens met haar pastor met de vraag of hij een soort afscheidszege wilde geven. De pastor was echter onderweg naar zijn vakantieadres, maar hij had wel een goed advies: “Doe jij het zelf maar Jaap, dat kun jij ook”, had hij gezegd.

Jaap vond dat nogal een moeilijke opdracht. Hij zou het voor Tineke wel willen doen, maar hij twijfelde of hij het wel aankon.Een paar dagen later had hij een zegenbede gevonden die hij zich herinnerde van een van zijn eigen voorgangers in Open Hof. Daarmee gewapend fietste hij naar Tineke, onderweg hevig biddend om moed en kracht en de hoop dat hij de juiste woorden had gekozen.

Hij legde zijn hand op haar voorhoofd en sprak zijn gebed zo duidelijk mogelijk uit. Hij voelde haar ogen knipperen en toen hij haar losliet opende ze haar ogen en zei: “bedankt Jaap” en zakte weer weg. Jaap was perplex maar tegelijk ook dankbaar dat hij dit had mogen doen. Maar eigenlijk had hij het niet zelf  gedaan dacht hij, want zonder Gods hulp was het niet gelukt. Zo voelde hij het duidelijk.

Toen ik dit verhaal hoorde bedacht ik dat Jaaps zegen als een boemerang naar hem was teruggekeerd. De zegen van Jaap was nu een zegen voor Jaap zelf geworden.

Jan Nuijten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties op “De Zegen van Jaap”

 1. mieke nuijten schreef:

  ben het helemaal eens met Jan Lensing

  • Sebastian schreef:

   you people may not bevleie at all but i can and will tell you that between heaven and earth are things beyond the reach of ordinary man and women.you people do not know what knowledge is and you would not gain any knowledge if its not by some devine revelation.is this the book of the devil maybe but it sure as hell is not for ordinary folks like you people to read, you could not handle it any one of you, before you open the book of the devil you better make sure your in a right pad with GOD Jehova.

  • Facundo schreef:

   None

 2. Jan Lensing schreef:

  Een mooi verhaaltje, wanneer het echt zo gebeurd is, vind ik het een prachtig oecumenisch staaltje van mantelzorg.