Toen mijn vrouw nog koster-beheerder was in onze Oude Open Hof heeft ze een keer een man huilend de kerk uit zien lopen. Hij had haar gevraagd of hij een kaarsje op mocht steken, maar we hadden in die tijd nog geen stiltehoek en andere mogelijkheden waren er ook niet dus moest ze hem teleurstellen.
Omdat die gebeurtenis haar niet losliet heeft ze daarvan verslag gedaan in het Open Hof Nieuws en daardoor kwam dit punt bij de gezamenlijke beraden in bespreking. Mede daardoor is door de beraden het besluit genomen om alsnog een stiltehoek in de kerkzaal in te richten.
Die stiltehoek is gelukkig in de nieuwe Open Hof in een mooie ruimte ondergebracht en ook daar wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de gelegenheid om een lichtje op te stikken. Tenminste door de kerkgangers.
Voor de niet-kerkgangers is het wat lastiger want die kunnen natuurlijk niet altijd naar binnen als de kerk gesloten is. Maar ook als de kerk geopend is valt het niet mee want het bestuur hanteert daarvoor een paar strenge regels.
Zo kan het gebeuren dat een aanwezige vrijwilliger tegen een bezoeker moet zeggen dat er op dat moment geen gelegenheid is om een kaarsje op te steken. Want regels zijn regels en soms wordt daar dan bij gezegd dat men maar moet terugkomen op een andere dag!
Dat vinden we erg. We kunnen ons voorstellen dat er bezwaren zijn, maar voor praktische bezwaren kan toch ook een praktische oplossing worden gevonden lijkt ons. We hebben toch zeker Gastvrijheid op dit punt te bieden.
Of de teleur gestelde mensen ook gehuild hebben , net als die man 20 jaar geleden, is ons niet bekend, maar moeten er perse tranen vloeien voordat hiervoor een oplossing komt??
Jan en Mieke Nuijten
Het is inderdaad beter om er nu maar mee te stoppen, want het gaat al lang niet meer over de essentie van onze column.In een nieuwe column doen we een voorstel voor een praktische oplossing onder de titel “Stiltehoek 2”.
Voor ons is daarmee de discussie gesloten.
Jan en Mieke
BEDANKT EGBERT.
De vrijheid van meningsuiting is een zogenaamd “groot goed”.
LAAT HET NU MAAR GENOEG GEWEEST ZIJN. Er is altijd wel wat te mopperen.
Laat ons loflied vrolijk klinken…… Daar hebben we meer aan.
Henk
Geachte reageerders,
Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe kerkgebouw is door de beide beraden gediscussieerd en uiteindelijk besloten om de Maria-icoon een eigen plek te geven waar ook de gelegenheid wordt gegeven tot meditatie en het branden van een kaarsje. Dat is toen unaniem zo besloten. Dat er nu discussie over komt is begrijpelijk, maar men moet nu ook de zaak accepteren, zoals die nu is. Wanneer van RK zijde behoefte is aan meerdere mogelijkheden, dan zal men daar intern moeten nadenken over oplossingen, die anderen niet in de weg staan.
Als er behoefte is om de kerk open te houden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, dan moet men zich ook realiseren, dat er dan voldoende vrijwilligers zijn om toezicht te houden op de ïnlopers, die een kaarsje willen komen branden op de momenten dat het hun uitkomt. Men moet zich echter ook realiseren, dat een kerk niet 24 uur open kan zijn.Ook al heet deze kerk “open hof”.
Ik heb dit geschreven op puur persoonlijke titel, omdat al deze reacties mij zeer onaangenaam overkomen.
Henk Lengkeek
Dag Henk
ik ben blij dat ik een medestander heb want ik word erg verdrietig van al die verschrikkelijk negatieve opmerkingen. Daar is deze rubriek toch niet voor bedoeld – ook een buitenstaander kan mee smullen over het bevuilen van ons eigen nest.Ondanks mijn eerdere reactie blijft het doorgaan.
Wat mij betreft : einde discussie en voor mij mag het hele artikel verdwijnen van de Webpagina.
Hoi. Mieke ( ontmoeting bij de slager.)
Hier de reactie, een confronterend stukje .
van jullie, waar al meerdere reacties op kwamen.
Hier er een van mij. Als je op zondag na de 11.00
uur viering nog een kaarsje wilt aansteken , moet je vaak in de rij gaan staan. “Klein kamertje.”Ga dan voor de de viering roept men, op zich een goed idee, dan is het echter wel haasten geblazen,v,w. de 10.00 viering.Hoe kan en mag deze groep dan een kaarsje branden. Suggestie een kaars plateautje er naast. Plaats zat in de Hof. Ging in de oude OPen HOf toch ook zonder problemen. Men stond er soms gezellig nog even naast te kletsen,maar het ging best.Letterlijk en figuurlijk ruimte geven. Dan hoef je niet meer in de rij te staan of het maar overslaan, v.w.de ruimte in dat kleine kamertje. Ineke
Elke zondag worden onze kerkgangers welkom geheten, soms door de voorganger of de koster en anders door speciale welkomstmedewerkers en diakenen. Op de weekdagen gaat dat wat minder formeel, tenminste als je een bekende bent.
Onbekenden moeten maar even afwachten of de regels het toelaten!”Vreemdelingen weest niet niemand” zingen we soms dat klinkt altijd mooi, maar doen we dat dan ook?
Ik sluit mij graag aan bij Jan Nuijten,openheid en gastvrijheid nzijn toch kerkelijke deugden!
Ik ben het met iedereen eens dat het een Open HOf moet zijn en blijven maar men moet wel de werkelijkheid niet uit het oog verliezen : als er geen koster of beheerder aanwezig is dan wordt een kaarsje aansteken moeilijk: dat is de realiteit en heeft m.i. niets te maken met niet gastvrij zijn.
En met alle respect: ik denk dat er andere mogelijkheden zijn om hier de aandacht op te vestigen of om dit veranderd te krijgen.
Ik denk dat ’t goed is dat je dit schreef Jan, want zolang het in de tamtam blijft, kan er geen oplossing gezocht worden. En dat is nodig denk ik. In kaart brengen wanneer deze situtie zich voordoet, en kijken hoe en met wie dit een mooie oplossing krijgt, zodat we -wanneer de deur geopend is- echt Gastvrij in onze Open hof blijven.
Nu met elkaar vanavond duimen dat om te beginnen -indien het door iemand wordt ingebracht- dit item goed ontvangen wordt bij de WKO.
Hallo Mieke en Jan,
goed dat jullie dit aankaarten,helemaal met jullie eens, het moet een OPEN Hof blijven.
theo roelofs
Er bestaat altijd een verschil tussen wens en werkelijkheid. In mijn herinnering was het zo dat de stilteruimte in de nieuwe kerk een soort van kapel zou worden met eigen ingang. Dat de kerkzaal zo beperkt toegankelijk is, terwijl in het verleden in de oude kerk er volgens mij nooit problemen zijn geweest met het kaarsjes branden blijft voor mij een raadsel.
dit kn ik niet geloven.
ikdenk alsik op dat monent vrijwillegers was ik had me gelopen en dan evenme terug had getrokken en zo toch zien wat er gebeurt.
dus beste bestuurt als U dit leest denk zelf eens na als U dit zal over komen,
groetjes annelies
Wat kan ik zeggen.. ik dacht aan ROME – Ja Rome hanteert regels – waar we in Nederland veel commentaar (terecht) op hebben. Had ik altijd gedacht dat de Open HOf vrij was van regels en OPEN was – een hart had voor mensen.Transparant communicatief. Maar het mocht niet zo zijn.Regels zijn belangrijker dan mensen. De OPEN HOF is een GESLOTEN HOF geworden.IK begrijp dat dat tranen kan geven.
Maar in die gesloten Hof zijn gelukkig veel open en warme mensen