Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
De steppe zal bloeien …
Categorie: Column

Wees zuinig op uw vrijwilligers, ze zijn kostbaar want ze kosten niets.

 Het is duidelijk dat heel veel in de kerk gedaan wordt door vrijwilligers. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.En omdat er vrijwilligers zijn is het ook mogelijk gebleken de kerk te laten functioneren ondanks het gebrek aan priesters. Ook hier in Rotterdam. Ja, ook in Open Hof.

De katholieke kerk verandert.

Dat komt mede ook doordat mensen veranderen.We weten meer. We begrijpen meer.Vroeger kon de kerk nog boeken verbieden en ze laten verbranden.Met de tijd van internet kan dat niet meer.Maar toch werden de liederen van theoloog en dichter Huub Oosterhuis door de katholieke kerk in Limburg uit de liedbundels verwijderd. De Steppe zal bloeien – of wil de kerk dat de Steppe zal doodbloeden? 

De katholieke kerk verandert.

Er is nog een tijd geweest dat de katholieke kerk beweerde dat de zon om de aarde draaide. Wanneer in de 17e eeuw de wetenschapper Galileo Galilei bedacht dat de aarde rond om de zon heen draaide – werd hij door de kerkelijke inquisitie veroordeeld tot levenslang. Gezien de hoge leeftijd van Galileo – 70 jaar – werd deze straf omgezet in huisarrest.Het verhaal gaat dat hij nadat hij zijn excuses had aangeboden – bij het verlaten van de rechtzaal – zachtjes mompelde: “E pur si muove” (En toch draait zij!). Gelukkig weet inmiddels de kerk ook dat de aarde rond de zon draait. Haar standpunt is bijgesteld en excuses kwamen eeuwen later pas.                

De katholieke kerk verandert.

Er zijn te weinig priesters. Daardoor zijn er alternatieven vormen van vieringen ontstaan. Tegenwoordig hebben we te maken met woord- en communievieringen, uitgevoerd door pastoraal werkers. Maar ook parochianen hebben in Open Hof  nu 20 jaar lang de woord en communievieringen verzorgd.De vraag is of dit met de komst van de nieuwe bisschop in Rotterdam door zal gaan. Met enig succes tracht het Vaticaan zijn greep op de Nederlandse bisschoppen te verstevigen en de teugels aan te trekken. In het bisdom Utrecht is al een en ander veranderd dankzij de opvolger van Simonis. Vrijwilligers werden aan de kant gezet. Galilei werd veroordeeld. Huub Oosterhuis’ woorden worden verbannen. En ook vrijwilligers ervaren een veroordeling. Jammer toch.

Terecht merkt Loed Loosen in zijn boek het 3e testament het volgende op: “De valkuil van godsdienst is steeds weer dat we het dicht timmeren, vastleggen en fixeren. Een geloof dat dogmatisch wordt vastgelegd loopt het risico dat het niet echt nog iets nieuws verwacht van Gods Geest”. En professor van Hooijdonk merkt terecht op – “Godsdienst is niet de oorzaak van de ellende maar de mens wel”.

Ik begon dit stukje met een oproep aan de kerkleiding: “Wees zuinig op uw vrijwilligers, ze zijn kostbaar want ze kosten niets.” Naar mijn gevoel zal aan dit idee onvoldoende invulling gegeven worden. Daarom besluit ik met een oproep aan de vrijwilligers zelf: “Wees zuinig op elkaar” – steek elkaar een hart onder de riem. Want als vrijwilligers tegen elkaar zeggen “goed gedaan jochie” dan zal de Steppe zeker bloeien!

Althans dat hoop ik.

 

Elma Gussenhoven ging  regelmatig voor  in Woord en Communievieringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties op “De steppe zal bloeien …”

 1. Frank Voermans schreef:

  Beste Elma,

  Een mooi stuk over vrijwilligers! Ben het volledig met je eens dat we ze moeten waarderen en koesteren. Zonder hen geen kerk als Open hof. Ik hoop dat jouw artikel en de pagina over vrijwilligers bij Open hof, mensen blijven aanspreken om een bijdrage te kunnen leveren aan elkaar als kerkgemeenschap, maar ook om het stokje van anderen en ouderen die een taak of rol al lang hebben uitgevoerd, over te kunnen nemen.
  Laten we trots zijn op wat we bereikt hebben, wat we kunnen, maar toch vooral op elkaars bijdrage aan een bloeiende Open hof! En daar dank ik jou ook bijzonder voor!

 2. José Lorsheijd schreef:

  Een heel mooi stuk. Helemaal mee eens.

  Groeten, José

 3. Jan Walraven schreef:

  Weer eens heel bijzonder en uit het hart gegrepen, wees ervan overtuigd dat ik (wij) met je zijn. We laten ons toch niets afpakken 1 1 1 1.
  Een lieve groet, Jan

 4. Mieke Nuijten schreef:

  Heel goed Elma.
  Mensen zouden veel meer tegen elkaar moeten zeggen goed gedaan jochie(of meissie)b.v. zoals ook jij.
  Ik heb altijd heel erg genoten van je frisse ,actuele en begripvolle overwegingen.
  Veel priesters zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen.
  Toen ik nog koster-beheerder was heb ik heel veel vrijwilligers voorbij zien gaan ,die erg nuttig werk deden.Op een gegeven moment stopten zij en vervolgens zag je ze nooit meer in de Hof.
  Dat heb ik altijd erg gevonden.
  Laat dat jou niet overkomen!!!!

  • elma gussenhoven schreef:

   ja Mieke, heel wat mensen hebben we weg zien gaan..
   Wilma Lips, Irene Dielen, Mia Mulder…
   wellicht nog meer..

 5. Frans Vlastuin schreef:

  Elma,

  Al eerder schreef je een artikel, dat uit mijn hart gegrepen was. En ook deze column doet dat ook!
  Jammer, dat Rome zo star is, dat regels en voorschriften (ondanks voortgeschreden ontwikkeling) niet zouden kunnen veranderen.
  Wanneer de leer de baas is over het leven, dan blijft een momument over. En een monument is hard en statig!

  Frans Vlastuin

  • elma gussenhoven schreef:

   dag Frans, mooi om te lezen dat je het waaardeert wat ik geschreven heb.Nieuwe opgelegde regels en voorschriften maakt meer stuk dan ons lief is..
   Je zegt het mooi… wanneer d eleer de baas is over het leven.. dan bijft een monument over.
   Een monument.. is hard en statig – liefdeloos en respectloos.
   Verander dat maar eens..
   Elma Gussenhoven

 6. elma gussenhoven schreef:

  dear Paula…
  de pluim die ik krijg van jou geef ik nu door aan jou… samen sterk!
  Groetjes elma

 7. Paula Emmen schreef:

  Dag Elma,
  Goed geschreven stuk en we moeten inderdaad elkaar een hart onder de riem steken en gelukkig zijn er mensen die dat ook doen. Ik geef jou een pluim voor al het werk dat je in de loop van de jaren hebt gedaan en dat is héééél veel.
  groetjes Paula

 8. Jan Nuijten schreef:

  Ik deel je hoop Elma,maar de waardering mag ook best van anderen dan de vrijwilligers komen. Dat zou misschien nog beter zijn.
  Op de foto is het bloeien al gelukt zo te zien!
  Trouwens de foto bij de zee is ook geweldig, je zou niet zeggen dat je al……………
  Jan Nuijten

  • elma gussenhoven schreef:

   dank je Jan… die foto van de steppe -laat zien dat er nog heel wat kan bloeien – niet alleen buiten in de natuur dankzij al die regen maar wellicht ook binnen de kerk..we blijven positief denken.En je ziet op de foto dat ik bijna op het water loop! Elma Gussenhoven