Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Berlin Grünau Groep
Categorie: Activiteiten

Dit is een gespreksgroep, die een keer per 2 maanden een boek bespreekt of een actueel thema. Deze groep bestaat uit ongeveer 20 leden, zij zijn afwisselend, in hun eigen huis gastheer /gastvrouw op een zondagavond.   

Momenteel behandelen we het boek:                                                       Bijbelse verhalen als spiegels van de ziel, over de zeven deugden als levenskunst,  van Bert van der Woude

De naam Berlin Grünau Groep houden wij in ere ten teken van onze verbondenheid met onze voormalige partnergemeente van de Friedenskirche in Grünau in Oost -Berlijn.  Dit contact is in 1979 gestart in de DDR tijd. Vanuit onze gemeente hebben vele gemeenteleden in de afgelopen 30 jaar Grünau bezocht.                                                                                             Tot november 1989 reisden wij jaarlijks, in het weekend na Pasen, naar Oost-Berlijn. Na de val van de muur, in 1989, kwamen onze partnergasten ook over naar Rotterdam. Vanaf toen was het jaarlijks om en om. Het even jaar in Ommoord en het oneven in Grünau. 

Deze weekenden hebben wij als zeer waardevol ervaren, door de kontakten en gesprekken met christenen in een andere situatie. Zodra een mens een gezicht en een naam heeft en je hoort  zijn/haar verhaal ben je al betrokken bij elkaar, dat maakt het verschil. We hebben veel met elkaar meegemaakt. Tot op de dag van vandaag hebben wij contact met de mensen in Grünau en aan het begin van onze bijeenkomst informeren wij elkaar over het wel en wee in Grünau. Daarnaast heeft het ons saamhorigheids- gevoel ook gesterkt

Minder intensieve kontakten waren er na de val van de muur  ook met de Erlöserkirche in Marl, een gemeente in het Ruhrgebied. Deze gemeente leerden wij via de onze Berlijnse vrienden kennen.

In 2009  zijn de officiële kontakten beëindigd, aangezien de leeftijd bij de meesten gaat meespelen. Afgesproken is dat we wederzijds natuurlijk onze kontakten ( privé ) zouden aanhouden en dat onze partners altijd welkom blijven om een bezoek aan ons te brengen.

Dat is anno 2011 nog steeds zo, dat blijkt wel uit het aantal Duitse gasten (18) dat aanwezig was op 6 maart, bij de ingebruikname van onze nieuwe kerk. Een hoogtepunt, waar onze Duitse vrienden niet mochten en wilden ontbreken.

  • Informatie: Theo Roelofs,  theomiriamroelofs@gmail.com
  • Klik hier voor een foto-verslag van het bezoek aan Berlijn in 2009, waar ook de Open Hof Cantorij aanwezig was.