Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Iets vertrouwds?
Categorie: Column

Vasthouden?  Loslaten?  Bewaren?

Eén dezer dagen kreeg ik een ansichtkaart onder ogen met deze afbeelding:

Op de adreszijde staat deze tekst:

Dit wandkleed is in 1981 vervaardigd door vrouwen en mannen uit Open Hof. Het thema is de wonderbare broodvermenigvuldiging (spijziging). Centraal is een grote vis, het symbool voor Christus. Die vis bestaat uit kleine vissen. Aan de rand en bovenaan vinden we de flats van Ommoord. Onderaan de broden. De mensen zien we van achteren. De vissen zijn gevangen in het net van de samenwerking.
Op 31 januari 1982 werd het kleed in een feestelijke viering aan de gemeenschap aangeboden. De lezing was uit Johannes 21, 1-14; De verschijning aan het meer van Tiberias”.

Ik realiseer mij dat ik dit kleurige kleed in de nieuwe Open Hof niet meer zal zien en ik zal het missen.
Dit kleed dat mensen van Open Hof Ommoord onder leiding van Wil Kreber samen gemaakt hebben.
Of het historisch en theologisch allemaal goed onderbouwd is kan en wil ik niet beoordelen.
Ik sprak iemand die zijn nek uitgestoken heeft om het een plaatsje in de nieuwe kerkzaal te bezorgen.
Ook hij hechtte, net zoals ik, aan dit stuk tastbaar vrijwilligers werk.
Op een bijeenkomst van geloof in kleur proefde ik de  teleurstelling van toegewijde kerkmensen.
Maar ik spreek ook geloofsgenoten, die er “niks” mee hebben en het maar een stoffige  lap vinden. En die vis lijkt ook nergens op!
Hoe dan ook het gaat, zoals de plannen er nu uitzien, niet mee, tenzij degenen die dit kleed gemaakt hebben de huidige kerkgemeenschap duidelijk maken dat de nieuwe kerk, zonder dat kleed Open Hof niet meer is.
Indien dat niet lukt vertrouw ik er op, dat er in de nieuwe Open Hof in één van bergruimtes nog een plaatsje is.

Wellicht is een volgende generatie wèl van mening, dat het werk van hun voorouders een plaats verdient in onze nieuwe Open Hof.

Arjan Huiskamp woont sinds 1969 in Ommoord en is al die tijd als vrijwilliger in de wijk werkzaam. Hij is momenteel de redactie van de Website en coördinator Publiciteit van de Gezamenlijke kerken van Open Hof. Ook kostert hij in Protestantse en Oecumenische diensten en bemenst samen met Trudie zijn vrouw, eenmaal per twee weken het Open Hof buffet. Iedere donderdagmorgen gaat hij naar de 55+ sportinstuif en op woensdagavond zingt hij bij de Havenstad Operette

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties op “Iets vertrouwds?”

 1. Arjan Huiskamp schreef:

  Wellicht iets voor een nieuwe rubriek nostalgie?

 2. admin schreef:

  Als het kleed in de nieuwe kerk geen plek krijgt, mag het op deze website blijven staan.

  Wessel Nusselder

  • Luciernaga schreef:

   Hallo Julia Lisi!!!will mich hiermit ganz recht hilrzech bei euch beiden bedanken, ffcr euren EINSATZ und ENERGIE die ihr in das Projekt zwoa4oans steckt. Es ist schf6n zu sehen wie ihr mit Herz und Seele; Kf6rper und Geist dabei seit!!!Spreche auch ffcr meinen vierbeiner Speedy den es bei euch Sau guat gfollt ja und MIR natfcrlich auch.Hoffe sehr, dadf es noch sehr viele Jahre so bleibt wie es ist und auch ihr sollt so lustig, freundlich und hilfsbereit bleiben!Liebe grfcdfe Silvia