Engelse barokmuziek in Open Hof

 

Op zondagavond 26 april is er in Open Hof aan de Hesseplaats in Ommoord een concert met het ensemble Accademia Amsterdam en Willem Blonk.

De concertmeester van het ensemble, Jan Pieter van Coolwijk, speelde al vaker in Open Hof met het bekende barokorkest Florilegium Musicum. Hij heeft daarnaast een eigen ensemble: Accademia Amsterdam. Dat treedt die avond op in kleine bezetting (strijkers en hobo’s) met muziek van Händel en Purcell. Ook dit ensemble bespeelt authentieke instrumenten.
Beide componisten staan dit jaar aan de hand van hun jaartallen volop in de schijnwerpers.
Händel stierf op 14 april 1759, precies 250 jaar geleden. Purcell werd precies een eeuw eerder geboren. Hij werd eeuwenlang de Orpheus Brittannicus genoemd, de grootste componist van Engeland dus.
Van Händel is bekend dat hij in zijn Londense tijd in de pauze van de uitvoering van een groot oratorium gewoon door bleef spelen met het orkest. Hij speelde dan aan de hand van wat schetsen solo op een klein orgel. Deze half geïmproviseerde stukken zijn later uitgeschreven en wereldberoemd geworden onder de naam Orgelconcerten. Twee van deze concerten staan op 26 april op het programma, met Willem Blonk aan het orgel. Speelse, elegante en heel feestelijke muziek! Verder worden een Concerto Grosso van Händel en drie Fantasia’s van Henry Purcell uitgevoerd. Met twee weergaloze sonates van Vivaldi maakt het ensemble ook nog een uitstapje naar Italië.
De Stichting Open Hof Muziek nodigt u van harte uit voor dit concert. Het begint om 19.00 uur en duurt ruim een uur. De entree is vrij, maar deze topmusici kosten natuurlijk wel iets. Denkt u daarom aan de collecte bij de uitgang!