Protestantse en Rooms-katholieke kerk te Rotterdam Ommoord
Woord & Beeld – di 13 november
Categorie: Aankondigingen

Woord & Beeld: een goed gesprek

Ook dit seizoen zijn er weer enkele avonden, waarop we ons verdiepen in een bijbels verhaal en kijken hoe dat in de beeldende kunst en in kinderbijbels uitgebeeld is. Eerder deden we dat met ‘losse’ onderwerpen, zoals David, Judith, Jezus in de ogen van Rembrandt. Het waren erg gewaardeerde en goed bezochte bijeenkomsten. Dit jaar hebben de drie avonden die we gepland hebben een gezamenlijk thema. We sluiten aan bij het thema dat de PKN aan de kerken heeft voorgesteld: een goed gesprek.

Wie de Bijbel leest, komt daarin veel gesprekken tegen, tussen mensen onderling, ouders en kinderen, vrouwen en mannen, vorsten en onderdanen, maar ook tussen God en mens. En soms lezen we een gesprek dat iemand met zichzelf voert. De gesprekken zijn soms liefdevol, dan weer boos, heftig of onzeker aftastend. Of ze allemaal een goed gesprek genoemd kunnen worden ?

Wij hebben voor de drie avonden van dit seizoen er drie uitgekozen: tussen Kaïn en Abel (Genesis 4), de verzoening tussen Esau en Jakob (Genesis 33) en de Emmaüsgangers en Jezus (Lucas 24). Allemaal bekende verhalen. Je zou zo zeggen dat we het wel kunnen uittekenen. Dat is ook gebeurd in kinderbijbels en de beeldende kunst. Maar u zult zien, als we het verhaal zorgvuldig gaan lezen, dan blijken die gesprekken toch heel anders te gaan dan we soms denken. Kortom we gaan ons laten verrassen door Woord & Beeld.

U bent daarvoor van harte uitgenodigd. De avonden zijn los van elkaar te volgen.

De eerste avond staat Kaïn centraal. Die wordt gehouden op dinsdag, 13 november om 20.00 uur in Open Hof. Onder leiding van ds. Jan Willem Doff gaan we lezen hoe het gesprek verloopt; het zal u doen opkijken. Na de pauze laten Elsa de Groot en Louis Vermeulen u zien hoe het in de kinderbijbels en in de beeldende kunst is weergegeven. Ook daar verrassende beelden, soms braaf, maar ook vooringenomen, gewelddadig of aanklagend.

Het wordt een boeiende avond. Wij hopen dat u meedoet en zouden het voor de organisatie prettig vinden, als u even laat weten dat u komt (e-mail naar gesprek@openhof-ommoord.nl)

De volgende avonden zijn gepland op de dinsdagen 5 februari en 9 april.

Graag tot ziens bij Woord & Beeld.